Hogyan beszéljünk a szexről partnerünkkel?

A szexről való beszélgetéssel szembeni ellenállás oda is vezethet, hogy az teljesen eltűnik a pár életéből, pedig a nyílt kommunikáció mélyebb intimitáshoz és erősebb kapcsolathoz vezethet, arról nem is beszélve, hogy általa a szexuális élet is magasabb szintre léphet.

Párok, házaspárok között egy-egy probléma megbeszélése szorongást válthat ki, ez különösen igaz, ha a szex vagy a szexuális elégedettség kerül terítékre. A szexről való beszélgetés ijesztő, kényelmetlen lehet. Könnyebbnek tűnhet terapeutával beszélni arról, amit az ágyban tapasztalunk, mint megbeszélni azt saját partnerünkkel.

Azt, hogy mi teheti könnyebbé és eredményessé ezeket a beszélgetéseket, most megtudhatod a verywellmind.com cikke alapján készült írásunkból. 

Miért beszéljünk róla?

A szexről partnerünkkel például az alábbi okok miatt beszélhetünk:

  • A szexuális elégedettség hiánya
  • Vágy valami újra
  • Szexuális működészavarok (erekció, ejakuláció, orgazmus zavarai)
  • Változás a libidóban
  • Az intimitás hiánya, több gyengédség szükséglete
  • A szexuális igények mennyisége közötti különbség
  • Családtervezés
Fontos beszélgetni a szexről partnerünkkelForrás: 123rf.com

Mikorra időzítsük?

Mint minden fontos témának, a szexről való beszélgetésnek is találjuk meg a megfelelő helyet és időzítést. Ez a fajta rákészülés segíthet csökkenteni a kellemetlen, kínos érzéseket, amelyek gyakoriak a szexuális beszélgetések során.
Ne támadd le partnered váratlanul, mindent a nyakába zúdítva, mondjuk elalvás előtt. Érdemes kivinni a szexuális problémák megbeszélését a hálószobából. Válassz inkább egy „semlegesebb" helyet, és arra is ügyelj, hogy a gyerekek ne legyenek hallótávolságon belül.
Kerüld a lefekvés idejét és a közvetlenül szex utáni megbeszélést! Inkább tudasd előre partnereddel, (vádaskodás nélkül), hogy úgy gondolod, beszélnetek kellene az intimitásotokról. Állapodjatok meg közösen egy időpontban.

Hogyan beszéljünk a szexről?

Van néhány lépés, amelyekkel megkönnyítheted a szexről szóló beszélgetést mindkettőtök számára:

1. Lassan indíts!

Kezd "lágyan" a beszélgetést. Fejezd ki a partnered számára, hogy a célod az, hogy még közelebb kerülhessetek egymáshoz. Kerüld a hibáztatást és a kritizálást! Összpontosíts azokra a dolgokra, amelyeket meg tudtok tenni annak érdekében, hogy teljesebbé váljon a szexuális életetek.

2. Az intimitáson a fókusz

Ne feledd, a kapcsolaton belüli szeretet, meghittség és bensőségesség megélése legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen gyakran van szex. Sőt. Találjátok meg közösen a módszereket a kettőtök közötti intimitás kiépítésére és a kapcsolat elmélyítésére. A szexuális szükségletekről való beszélgetés során feltétlenül essen szó a lelki szeretet és a szeretet egyéb megnyilvánulásai iránti igényeitekről is.

3. Hanyagold a meglepetéseket!

Fontos, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álljatok, egyetértésben kitűzött céljaitok legyenek. A beszélgetés során elsőként ezeket érdemes tisztázni, mielőtt bármilyen meglepetéssel állunk elő. Beszélgessetek róla, melyek azok a dolgok, amiket mindketten élveznétek, kinek milyen fantáziái vannak. Ha úgy döntötök, ezek közül párat ki is próbálnátok, együtt tanulmányozzátok a lehetőségeket. Például, ne vásárolj szexuális játékokat anélkül, hogy azt előtte meg ne beszélted volna partnereddel.

4. Fejezd ki magad!

Beszéljetek nyíltan, őszintén egymással elvárásaitokról, félelmeitekről, vágyaitokról és aggályaitokról! Ne félj kimondani, hogy mire vágysz az együttlét során és mire nem, ez a kielégítő szexuális élethez nélkülözhetetlen!

A rendszeres és őszinte kommunikáció minden nagyszerű kapcsolat fontos eleme, a mindkét fél számára megelégedést nyújtó szexuális élethez is ez kell. Ne feledd, jó szeretőnek senki nem születik, azzá csak válni lehet!  Az egészséges szexuális élet nagy ajándék, élvezzük és ápoljuk hát!

Mitől jó egy férfi az ágyban?
A legtöbb férfi szívesen hallja, ha azt mondják róla a nők, hogy jó az ágyban. A nők többsége szerint azonban nem a férfi technikája, hanem az intimitás a döntő a szexualitásban. Elolvasom