Az egészséges párkapcsolat kulcsa az őszinte kommunikáció

Bármilyen közeli kapcsolatban, ha hosszútávú, elkerülhetetlenek a konfliktusok, a kimenetel viszont azon múlik, hogyan kezeljük őket. Mi kell ahhoz, hogy őszintén tudj kommunikálni?

Ha egy párkapcsolatban nincs őszinte kommunikáció, sosem fogjuk tudni feloldani a mindennapos problémákat. Ha szótlanul tűrjük, ami bánt bennünket, egy idő után felhalmozódhat, és egy nagy kifakadásban végződhet, amikor már nem bírjuk bent tartani. Amellett, hogy ez mindkét félnek érzelmileg megterhelő, ilyenkor nagyobb eséllyel generálunk konfliktust olyan esetekből is, amiket el lehetett volna intézni egy egyszerű beszélgetéssel is.

A sikeres párkapcsolati kommunikáció egymás megértéséről szólForrás: 123rf.com

Ha megtanulunk őszintén és folyamatosan kommunikálni arról, ami bánt minket, el tudjuk kerülni az időszakos kifakadásokat. Ez nem egyszerű feladat, gyakorlást igényel, de ezáltal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb párkapcsolati életet élhetünk.

Törekedj a fejlődésre

Ahhoz, hogy egy hosszú távú és egészséges párkapcsolatot teremtsünk, mind a két félnek folyamatosan törekednie kell a fejlődésre. Ha a párod elárulja, hogy valami rosszul esik neki, ne kezdj kifogásokat keresni vagy azon gondolkodni, mivel támadhatsz vissza. Inkább azt kérdezd, hogyan tudsz úgy fejlődni, hogy később ne forduljon elő az akaratlan megbántás.

Próbáljuk végighallgatni a párunkat megszakítás nélkülForrás: 123rf.com

Légy konstruktív

A romboló kommunikációnak sosincs pozitív kimenetele. Amikor szóba hozod, mivel bántott meg a párod, próbálj az aktuális problémánál maradni, ne emlegesd fel a múlt összes hibáját, és kerüld az általánosításokat vagy túlzásokat, amiket később, higgadt fejjel megbánnál. Legjobb, ha a probléma elmondása mellett valamilyen konstruktív megoldási javaslatot is teszel, így párod kevésbé fogja támadásként venni, amit mondasz.

Hallgasd meg a másikat

A sikeres kommunikáció egymás megértéséről is szól. Ez nem jelenti azt, hogy mindig egyet kell értenetek mindenben, hiszen például lehet, hogy amit az egyik fél kedveskedésnek vagy viccnek szán, az a másikat rosszul érinti. A kulcs abban rejlik, hogy képesek legyetek meghallgatni egymást anélkül, hogy csak a saját igazságotokhoz ragaszkodnátok. Amikor a másik őszintén megnyílik, próbáljuk végighallgatni megszakítás nélkül, és a saját érzelmeinket félretéve megérteni, hogy benne mi játszódik le.

4 mondat, amit soha ne mondj a párodnak
A bántó szavakat a legdurvább vitában is meg kell válogatnunk, mert amit hozzávágunk a párunk fejéhez, lehet, hogy örök nyomot hagy benne. Elolvasom!

Ha konfliktusba ütközünk, sokszor könnyebb útnak tűnik támadó reakcióval bombázni a párunkat, ám ne feledjük, hogy a rossz szavak olyan maradandó sebeket tudnak okozni, ami egy idő után a kapcsolat végéhez is vezethet. Bár az őszinte, nyitott kommunikáció sokszor nehéz, mégis ezzel őrizhetjük meg a kapcsolat harmóniáját, és juthatunk olyan megoldásra, melyben mindkét fél jól érzi magát.