A termékenység vonzerő lenne?

Korábbi kutatások bizonyították, hogy a peteérés időszakában a férfiak vonzóbbnak találják a nőket – ez az evolúció során fejlődött ki bennük. Egy újabb tanulmány szerint azonban a nők is képesek észlelni, mikor ér a másik a peteérés fázisába.

A férfiak ösztönösen felismerik, ha egy nő peteérése közeledik: persze nem konkrét jelekből jönnek rá, egyszerűen csak sokkal szebbnek és vonzóbbnak látják, mint a hónap többi részében. A nők is adnak önkéntelenül olyan jeleket, amelyek egyértelművé teszik: ebben az időszakban a legalkalmasabbak a reprodukcióra – például megváltozik a járásuk és kipirul az arcuk is. Úgy tűnik, hogy ezekre a tudatalatti jelekre a nők is fogékonyak, egy tanulmány szerint ugyanis ők is képesek felismerni, ha termékeny időszakát élő hölgy közeledik.

Az ösztrogénszinttel függ össze, hogy felismerik-e a nők, hogy a másik nő mikor termékenyForrás: 123rf.com

Felismerik a peteérést?

A Biology Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik magas ösztradiolszinttel rendelkeznek, képesek felismerni a peteérés közeledtét egy másik nőn.

A svájci Berni Egyetem kutatói 160 nőt vontak be az ezt vizsgáló kutatásba – fényképeket mutattak nekik ugyanarról a nőről a termékenységi ciklusa csúcsán, és a ciklus más szakaszában. Az alanyoknak meg kellett mondaniuk, melyik verziót tartják szebbnek – persze nem tudták, melyik fotó mikor készült.

Az ösztradiol

Az ösztradiol egy női nemi hormon, ez a fő humán ösztrogén hormon. Kulcsfontosságú szerepe van a nemi és reproduktív működésben.

Az ösztrogének idézik elő a peteérést, és felkészítik a női szervezetet a megtermékenyülésre és a terhességre.  

Az ösztrogén három fő hormont takar:

  • az ösztradiolt,
  • az ösztront és
  • az ösztriolt.

A nemileg érett, de nem várandós nőkben az ösztradiolnak jut a legfontosabb szerep (az ösztradiolt tüszőhormonnak is nevezik), az ösztron szerepe a menopauzát követően nő meg, az ösztriol pedig a terhesség során válik kiemelten fontossá.

Válásba is hajszolhat a menopauza
A menopauza Iványi Orsolya szívügye. A menopauza-aktivistával az öregedéshez fűződő ambivalens viszonyunk mellett természetesen a változókorról beszélgettünk. Elolvasom

Közvetlen evolúciós előnnyel nem jár

A kutatás kimutatta, hogy a nők általános esetben nem képesek megállapítani külsőről, hogy mikor van a másik nőnek peteérése, viszont akkor, ha magas az ösztradiolszintjük, ösztönösen érzik, ki jelenthet nagyobb "fenyegetést" a kapcsolatukra. A kutatók meglepődtek az eredményeken, hiszen arra számítottak, hogy a nők is vonzóbbnak látják majd a termékenységhez közeledő társaikat.

A magas ösztradiolszintű nők képesek felismerni, hogy a másik nő peteérése közeledik-eForrás: 123rf.com

A tanulmány egyik szerzője, Janek Lobmaier szerint ez közvetlen evolúciós előnnyel nem jár, de közvetetten hasznos lehet, hiszen ilyenkor a hölgyek megérzésük következtében jobban figyelnek a férfi partnerükre, nehogy az hűtlenséget kövessen el. Persze, mindez csak a hormonok szintjén játszódik le, és a férfinak nem csak a nő vigyázó tekintete miatt kell hűségesnek maradnia, de érdemes megjegyezni, hogy ez az ösztön is az evolúció közvetlen terméke lehet.

Párkapcsolati újrakezdés hűtlenség után
Kevés rosszabb dolog van egy párkapcsolatban, mint megélni a hűtlenséget. Igen ám, de hogyan lehet ezen túllépni, egyáltalán lehetséges az újrakezdés? Elolvasom