Így kerüld el jó eséllyel a nemi betegségeket

Ha van valami, amit a legtöbb ember szégyell, az az, ha nemi betegséggel küzd. Sajnos sokak ismeretei is homályosak ezekkel a kórokkal kapcsolatban: mi abban segítünk, hogyan ismerheted fel és kerülheted el ezeket a kellemetlen és sokszor nagy baj okozására is képes fertőzéseket!

A nemi betegségek stigmájának legbiztosabb elkerülési módja, ha aktívan védekezel az ellen, hogy ilyesmit kapj el partneredtől. Azoknak egyszerűbb dolga van, akik kizárólagos, monogám kapcsolatban élnek egymással: ha tényleg megbízhatsz partneredben, mert tudod, hogy nem létesít mással szexuális kapcsolatot, akkor nincsen tennivalód, ahogyan neki sem. Egyébként azonban számos szempontot kell megfontolnod.

Az ép óvszer biztos védelemForrás: 123rf.com

Nem hangzik életszerűen, de vitathatatlan tény: ennél nagyobb biztonságban csak akkor lehetsz, ha egyáltalán nem tartasz fenn szexuális kapcsolatot, ami alatt a vaginális szex mellett az orális és az anális szex mellőzését is értjük. A nemi betegségek ugyanis sperma, vér, hüvelyi vagy egyéb testváladékok útján terjednek, ráadásul nem is mindig okoznak tüneteket, így felismerésük akár nehéz is lehet.

Bizonyos esetekben akár szexuális kapcsolat nélkül is átadhatók egy másik személynek: ilyen például az, ha a hordozó anya terhességben vagy szülés közben fertőzi meg gyermekét, ha több személy használ közös tűt, vagy fertőzött vért kap valaki.

A következő tünetek ugyanakkor gyanúra adhatnak okot:

 • szokatlan kiütések a nemi szerveken és környékükön
 • fájdalmas vizelés
 • a pénisz folyása
 • bűzös hüvelyváladék
 • szokatlan hüvelyi eredetű vérzés
 • fájdalmas szex
 • duzzadt nyirokcsomók, különösen ágyéktájon
 • alhasi fájdalom
 • láz
 • a törzs, kéz vagy láb kiütései.
Monogám kapcsolatban vagy biztonságbanForrás: 123rf.com

Ha azt sejted, nemi betegséged van, ne létesíts senkivel szexuális kapcsolatot, amíg nem tesztelnek. Ugyanígy, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod partnereden, ne létesíts vele sem szexuális kapcsolatot.

Mit tehetsz azért, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe?

 1. Használj óvszert minden együttlét alkalmával, ha az síkosított, akkor vízbázisú síkosítóval kezeltet. A teljes aktus ideje alatt használjátok az óvszert.
 2. Ne használj közös törölközőt partnereddel és egymás alsóneműjét se viseljétek.
 3. Mosakodj meg az együttlét előtt és után is.
 4. Rendszeresen teszteltesd magad HIV-re, oltasd be magad hepatitis és HPV ellen.
 5. Ha droggal vagy alkohollal kapcsolatos problémáid vannak, kérj segítséget.
 6. Csökkentsd partnereid számát.
Ovuláció idején könnyebben kap el nemi betegséget egy nő
Az immunrendszer másként működik akkor, amikor egy nőnek éppen peteérése van, ez pedig kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza szervezetét. Elolvasom

Ha mégis megtörténne a baj, vagy azt sejted, hogy ez a helyzet, őszintén kommunikáld partnered felé, akárhány emberről is legyen szó, hogy ők ne adják tovább másnak a betegséget, vagy tudják figyelmeztetni az érintetteket a veszélyre.