Szükségszerű-e rossz minőségű alvás időskorban?

Általánosan elfogadott vélekedés, hogy az alvás minősége a korral romlik, és idősebb korban természetes, hogy valaki rosszul alszik. A legújabb kutatások szerint ez nem szükségszerűen igaz.

Az idősebbeknek nem kell feltétlenül beérniük kevesebb és rosszabb minőségű alvással. Az időskori alvászavar többnyire nem természetes jelenség, inkább a háttérben lappangó betegségek melléktünete – derül ki a Sleep című szakfolyóiratban megjelent kutatásból. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai vizsgálatukban közel 156 ezer ember alvási szokásait térképezték fel.

A vizsgálat során elsősorban az alvás minőségére és a napközben tapasztalt fáradtságra koncentráltak. Az eredményekből kiderült, hogy

az alvászavarok és a fáradékonyság összefüggést mutatnak a rossz egészségi állapottal és depressziós tünetekkel.  

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az alvási szokások leginkább 20 és 60 éves kor között változnak, és a megfelelő egészségi állapotban lévő idősek ugyanolyan könnyen el tudnak aludni, mint a fiatalabbak, ráadásul az idősek szervezete jobban viseli az esetleges kialvatlanságot is.

Amikor nem jön az álom a "szemekre"Forrás: 123rf.com

Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy középkorúaknál meglepően gyakoriak az alvászavarok, de a korral ezek száma egyre csökken – sokkal több alvási problémát tapasztaltak az ötveneseknél, mint a nyolcvan felettieknél.

Egészséges felnőtteknél tehát az alvás nem szükségszerűen romlik a kor előrehaladtával. Ha valaki mégis alvászavarokkal küzd, feltétlenül konzultáljon orvosával, ne könyvelje el időskori veszteségnek, mert az alvási probléma lehet egy gyógyszer mellékhatása, de állhat hátterében betegség is.