Így pörgesd fel a memóriád

Veled is előfordult már, hogy elfelejtetted hová raktad a lakácskulcsot? Esetleg nem jutott eszedbe egyik ismerősöd neve? Nem vagy egyedül, mindenki elfelejt dolgokat. Ezek az esetek nem jelentik azt, hogy baj lenne a memóriáddal, de ha gyakran előfordulnak, nem árt, ha egy kicsit lendületbe hozod az agyműködésedet. 

Az alábbiakban olyan tippeket osztunk meg, amelyekkel bizonyítottan fitten tarthatod a memóriád.

1. Mozogj rendszeresen!

Mára már több tucat vizsgálat megerősítette a fokozott fizikai aktivitás és a jobb kognitív teljesítmény közötti kapcsolatot. Nemzetközi ajánlások szerint heti 150 perc mérsékelt fizikai aktivitás minden korosztálynak ajánlott. Az előnyben részesített mozgásformák: tánc, futás, túrázás, úszás vagy akár az egyszerű gyaloglás is. A heti 150 percet ajánlott elosztani a hét során, ami heti 5 alkalommal legalább 30 perc mozgást jelent.

2. Dolgoztasd meg az elmédet!

Kutatások szerint már napi 15 perc intenzívebb gondolkodást igénylő feladat megoldása is pozitívan hat a kognitív funkciókra, agyad teljesítőképességére. Ilyen célokra alkalmas lehet például a keresztrejtvényfejtés, különböző agytorna játékok, vagy egyszerűen a napi problémák megoldásának keresése is. Tornáztassuk rendszeresen agyunkat az olyan kérdések megválaszolásával, minthogy: mit főzzek ma? Hol tudnék akciósan vásárolni? Nem késő egyébként idősebb korban sem új készségeket elsajátítani, például megtanulni valamilyen hangszeren játszani. Minden, ami új és motivál, az fejleszti a memóriád is.

A puzzle is segíthet az agy teljesítőképességének növelésébenForrás: 123rf.com

3. Alakíts ki egy napi rutint!

Tudományosan igazolt tény, hogy a napi bioritmus tervezése és fenntartása hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez. Minden napra legyen terved, beosztásod, hogy mit fogsz aznap csinálni, hova kell menned, mik a teendőid. A legfontosabb, hogy tartsd ezeket észben, ezzel folyamatosan tréningezve memóriádat!

4. Aludj jól, eleget és pihentetően!

Több kutatás is talált összefüggést az alvás minősége és a memória között. Az eddigi vizsgálatok eredményei arra mutatnak rá, hogy a megfelelő minőségű, mély alvás segíti az agy regenerálódását és az emlékek elraktározódását, így a memória működését is.

5. Kevesebb kalória, jobb memória!

Talán furcsán hangzik, de elsőként állatkísérletek során bizonyították, hogy a magas cukorbevitel megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának gyakoriságát, így mindenképpen ajánlott mellőzni a túlzottan cukros ételek és italok fogyasztását. Később az embereken elvégzett kísérletek is igazolták, hogy a kevesebb kalória-bevitel jobb memóriát eredményez. A vizsgálatok során azok a tesztalanyok teljesítettek jobban a memóriateszteken, akik csökkentett kalóriatartalmú étrenden éltek. Mellesleg a vértesztek során náluk alacsonyabb inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki. Élénkítő hatással rendelkeznek bizonyos koffein tartalmú italok (kávé, tea), illetve a legalább 72%-os fekete csokoládé is.

6. Barátkozz sokat és menj közösségbe!

Rendkívül fontos a mentális egészségünk megőrzése szempontjából a szociális kapcsolatok fenntartása. A magány, az elzárkózás növeli a depresszió kialakulásának esélyét, továbbá negatívan befolyásolja az agyi teljesítőképességet is. Érdemes minél több időt családtagjainknak, barátainknak szentelni, közösségekbe járni.

Töltsünk minél több időt társaságban!Forrás: 123rf.com

7. Kezeltesd meglévő betegségeidet!

Az idősebb korosztály általában számos krónikus betegséggel küzd, melyek kihathatnak a kognitív funkciókra is. Ilyen például a cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, és a depresszió is. Nagyon fontos, hogy ezek a betegségek megfelelő kezelés alatt álljanak, melyhez elengedhetetlen a rendszeres orvosi vizsgálat. 

Figyelem! Ha úgy érzed memóriád folyamatosan romlik vagy a mindennapi rutin tevékenységek elvégzése is nehézséget okoz, esetleg az összetettebb feladatoknál is pánikba esel, érdemes felkeresni egy neurológus szakorvost!

Forrás