A 4 leggyakoribb tévhit az öregségről

Az öregedés mindannyiunkkal bekövetkezik előbb vagy utóbb, így ez egy olyan téma, mely mindenkit foglalkoztat. Ahogy a várható élettartam egyre növekszik, még hangsúlyosabbá válik, hogy mi is történik a testünkkel az öregedés során. 

Vajon mennyire valósak azok a dolgok, amiket eddig az öregedésről innen-onnan hallottunk?

A testi hanyatlás elkerülhetetlen

Ez a kijelentés ebben a formában nem igaz. Életkorunk előrehaladtával testi (szomatikus) funkcióink bizonyos mértékben ugyan hanyatlanak, azonban a folyamatos, egészséges mértékű testmozgással és megfelelő táplálkozással tehetünk azért, hogy minél hosszabb ideig megőrizzük állóképességünket és egészségünket. Egyes vizsgálatok szerint az is sokat számít, hogy milyen a lelki állapotunk – minél inkább arra számítunk, hogy hanyatlani fog a testünk, annál valószínűbb, hogy be is következik.

Az öregedéssel kapcsolatban számos tévhit létezikForrás: 123rf.com

Az idős embereknek nem szabad sportolni

Ez egy az egyben hamis. Számtalan vizsgálat bizonyította, hogy a testedzés idős korban nem csak növeli az izomtömeget és csökkenti a zsírtömeget, hanem a mentális egészségre is hatással van, ugyanis bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-betegség kialakulásának valószínűségét. Egyes, főleg időskorban gyakoribb betegségekre szintén jó hatással van a rendszeres testmozgás, ilyenek például a magasvérnyomás és a cukorbetegség is. Fontos azonban megemlíteni, hogy újfajta testmozgás esetén mindig beszéljünk orvossal, hiszen egyes betegségek mellett bizonyos mozgásformák ellenjavalltak lehetnek.

A szellemi hanyatlás és a demencia elkerülhetetlen része az öregedésnek

A WHO adatai szerint világszerte a 60 év felettiek 5-8%-a szenved demenciában. A szellemi hanyatlás ugyan nem jelent minden esetben demenciát, azonban az életkor előrehaladtának nem feltétlen velejárója. Mi több, tehetünk is ellene, hiszen a rendszeres mozgás, az élethosszig tartó tanulás és kognitív tréning segítségével csökkenthető mind az időskori szellemi hanyatlás, mind a demencia kialakulásának valószínűsége.

A demencia elkerülhetetlen része az öregedésnekForrás: 123rf.com

Idős korban szinte lehetetlenné válik a szex

Sokan félnek, hogy idős korukra képtelenek lesznek a közösülésre, ez azonban szerencsére csak egy tévhit. Való igaz, hogy férfiak esetén 60 év felett gyakrabban fordulnak elő merevedési zavarok, de csak a férfiak mintegy 10%-át, tehát minden 10. férfit érint, a nők esetén pedig a menopauza után kialakuló hüvelyszárazság jelenthet problémát. A különböző vényköteles, potencianövelő gyógyszerek, nők esetén pedig hormontartalmú kenőcsök, síkosítók alkalmazásával manapság már az előrehaladottabb életkorban is lehetőség van mindenki számára teljes értékű szexuális életet élni.

Az öregedés tehát elkerülhetetlen ugyan, de a mi kezünkben van a kulcsa, hogy hogyan fogunk megöregedni. Ha tehát már fiatalabb korunktól kezdve odafigyelünk a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre és ezeket a korunk előrehaladtával sem hanyagoljuk el, akkor jó esélyekkel indulunk a hosszú, testi és szellemi egészségben gazdag élet felé.