A demencia kockázati tényezői

A világon mindenhol jelentős egészségügyi és társadalmi problémát jelent a demenciában szenvedő betegek ellátása. Definíció szerint demenciának nevezzük a különböző kórfolyamatok által kiváltott szellemi hanyatlást.

Intenzív kutatások zajlanak, hogy mely tényezők befolyásolásával csökkenthető esetleg a demencia kialakulásának rizikója. Az már ismert volt, hogy olyan paraméterek, mint a társadalmai státusz, az ethnikum, a BMI-index, az esetleges társbetegségek megléte és a beteg által szedett gyógyszerek összefüggést mutatnak a kórkép előfordulásának gyakoriságával.

A koleszterinszint is befolyásolhatja a demeciát?

A Lancet c. tudományos folyóirat 2021 augusztusi számában jelent meg egy ismertető ezen rizikófaktorokról, különös tekintettel a vérben mért koleszterinszintre. A kutatócsoport rendkívül nagy számú beteg bevonásával, hosszú követési idővel végezte munkáját, a vizsgálat több, mint 7 éven keresztül tartott, több, mintegy egymillió páciens bevonásával. A kutatás során az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterinszint, a HDL-koleszterinszint és a demencia kapcsolatát vizsgálták.

A demencia megelőzésében kaphatnak-e szerepet a koleszterincsökkentő gyógyszeres terápiák?Forrás: 123rf.com

Arra a következtetésre jutottak, hogy a középkorú – átlagosan 59 éves – betegek összkoleszterinszintje és LDL-koleszterinszintje pozitív összefüggést mutat a vizsgált betegséggel.  

Lehet-e megelőző szerepük a koleszterincsökkentőknek? 

Vagyis azon betegek körében, akiknél magasabb koleszterinszintet mértek, gyakoribb előfordulást találtak. Az azonban még további vizsgálatot igényel, hogy vajon a koleszterincsökkentő gyógyszeres terápiák segítenek-e a demencia kialakulásának megelőzésében.

Egészséges életmód – mindenek előtt

Ez a kutatás is felhívja tehát a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, illetve arra, hogy magas koleszterinszint – különös tekintettel, az LDL-koleszterinére – esetén fontos a megfelelő koleszterincsökkentő terápia bevezetése, illetve annak kontrollálása, hogy az LDL-csökkentés kielégítő mértékű-e.