A férfi termékenység dióval, tökmagolajjal fokozható

Egy amerikai vizsgálat szerint a keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett a férfi nemzőképességben is fontos szerepe van egy bizonyos omega-3 zsírsavnak. A dokozahexaénsav (DHA) az egészsgéges spermiumok képződéséhez szükséges. Az egészséges zsírsav a tengeri halakban, illetve a lenmag- és tökmagolajban, a mandulában és a dióban található meg nagyobb mennyiségben.

Az egészséges spermiumok feji végén található "sapka", az ún. akroszóma kulcsfontosságú a megtermékenyítésben. Az akroszómában vannak ugyanis azok a speciális enzimek, amelyek a petesejttel való találkozáskor feloldják annak burkait, lehetővé téve a megtermékenyítést.

A férfi nemzőképességben is fontos szerepe van egy bizonyos omega-3 zsírsavnak: a dokozahexaénsav (DHA) az egészsgéges spermiumok képződéséhez szükségesForrás: 123rf.com

Az Illinois-i Egyetem kutatói voltak az elsők, akik kimutatták, hogy a hímivarsejtek érése során a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak közé tartozó dokozahexaénsav (DHA) nélkülözhetetlen az akroszóma működőképes szerkezetének kialakulásához.

Omega-3 zsírsavak forrásai és szerepe a szervezetben
Az omega-3 zsírsavak nagyban hozzájárulnak szervezetünk helyes működéséhez, de vajon mennyire van szükségünk és milyen táplálékokból nyerhetjük ki? Elolvasom

 

A kutatók olyan egereken végezték vizsgálataikat, amelyekben hatástalanná tették a DHA-szintéziséhez szükséges gének egyikét. Azt találták, hogy a DHA hiánya miatt a mutáns egerek terméketlenek voltak, ám amikor az állatok egy csoportjának DHA-val dúsított eledelt adtak, azok ismét képesek voltak utódokat nemzeni. A kutatók ezután azt vizsgálták, milyen szerepe van a DHA-nak az egészséges spermiumok képződésében. Konfokális lézer pásztázó mikroszkóp segítségével az állatok heréjéből készült vékony, élő szövetszeletkékben követték nyomon a spermiumsejtek kifejlődésének állomásait. Az enzimek útját fluoreszcens anyaggal tették láthatóvá a sejtekben.

A mikroszkópos vizsgálat azt mutatta, hogy DHA hiányában ugyan létrejönnek az akroszóma enzimeit tartalmazó kis hólyagok, ezek azonban nem olvadnak össze sapkaszerű struktúrává, vagyis nem jön létre maga az akroszóma.  

DHA hiányában nem jön létre maga az akroszómaForrás: 123rf.com

A DHA a hétköznapi táplálékok közül a tengeri halakban, illetve a lenmag- és tökmagolajban, a mandulában és a dióban található meg nagyobb mennyiségben.

Amit megtehetsz a teherbeesésért

A tervezett várandósság előtt legalább három hónappal érdemes tudatosabb életmóddal segíteni a gyermek érkezését. A tudatosság nemcsak az édesanya, hanem az édesapa részéről is elengedhetetlen, hiszen rajtuk is múlik a fogantatás sikere. Az életkor előrehaladtával csökken a várandósság esélye. Ezért különösen fontos felkészíteni testünket a fogantatásra. Elolvasom