Szoptatni mindenáron?

A köztudat és a tudomány egyetért abban, hogy a szoptatás jó a babának és jó a mamának, ám az élet néha felülírja az optimális menetrendet. Sokszor viszont csupán felülírni látszik. Feladjuk vagy tartsunk ki?

Az anyatejet a természet évezredek óta tökéletesíti, összetétele mindenben a 100%-ot nyújtja az újszülött számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az első 6 hónapban kizárólag a szoptatást ajánlja és a hozzátáplálás megkezdése után is támogatja.

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatejForrás: 123rf.com

Ha lehet, ne adjuk fel!

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási mód pedig a szoptatás, ezért ha nehézségek adódnak, ne adjuk fel. Kérjünk segítséget, keressünk fel szoptatási tanácsadást akár online vagy telefonos formában. Ideális esetben az orvos, a védőnő és a szoptatási tanácsadó együttműködik a problémák leküzdésének érdekében.

Mi lehet a gond?

Mindenképpen fontos a kényelmes testhelyzet megtalálása az édesanya és babája szempontjából egyaránt, ami a baba helyes szopási technikáját is elősegíti. Érdemes időt szánni arra, hogy kipróbáljunk többféle lehetőséget, így megtaláljuk a mindkettőnk számára legmegfelelőbbet. A leggyakoribb testhelyzetek a hónaljtartás, a bölcsőtartás és a fekve szoptatás.

Ha a kezdeti nehézségeket és problémákat legyőzzük, egy idő után rájövünk, hogy milyen fantasztikus dolog a szoptatás, csodálatos kötelék anya és gyermeke között.

Ha a babának nem megy

A szerencsés anyukák gyermeke rövid időn belül ráérez a helyes szopási technikára, amellyel nem okoz fájdalmat és elegendő anyatejhez jut. Sokaknak azonban türelemre van szüksége, hogy könnyedén menjen a dolog. Ha az édesanya finoman megérinti a mellbimbójával a baba felső vagy (más szakemberek szerint) az alsó ajkát, esetleg az állát, és szerencséje van, akkor gyermeke nagyra nyitja a száját, a nyelve a szájüreg alján fekszik, és ez az a szájtartás, amikor a mellbimbót behelyezhetjük a kicsi szájába.

Ha nem jön a tej

Gond lehet még, hogy nem mindenkinek lövell be rövid időn belül a melle. A folyamatot fejéssel támogathatjuk. Ilyenkor ideiglenesen tápszerrel vagy más anya tejével pótolhatjuk, kiegészíthetjük a szopizott mennyiséget. Megoszlanak a vélemények, hogy lehet-e cumisüveget használni, egyes szakértők szerint a cumisüveget „látott" babák nem tudnak majd helyes technikával szopizni. Ezt a véleményt annak fényében lehet mérlegelni, hogy így a baba félrenyelhet, és a negatív élmény mellett az sem is biztos, hogy a kívánt mennyiséget meg tudja inni. Ha ellenben kényelmesen cumisüveget használ, valóban lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy nem fog szabályos szájtartással szopizni.

Érdemes időt szánni arra, hogy kipróbáljunk többféle lehetőségetForrás: 123rf.com

A kisebesedő mellbimbókról

Az érzékenyebb mellbimbójú kismamáknak sokszor két hét-egy hónapba telik, míg bőrük hozzászokik a szoptatásához, de sajnos van, akinek a szoptatás első négy-öt hónapját is megkeseríti a kisebesedés. (Van, akinek segít, ha edzés gyanánt már a várandósság idején rendszeresen dörzsölgeti törölközővel a mellbimbóját.) Ennek ellenére számos anya dönt úgy, hogy összeszorítja a fogát, mert tudja, hogy gyermeke számára akkor is felbecsülhetetlen értékű az etetés természetes módja, ha ez az ő számára szenvedés. Persze ezt a kérdést is egyénileg kell mérlegelni, mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe, és a minél kiegyensúlyozottabb lelkiállapotunk adott eseteben többet ér a babának, mint egy szoptató, de a rendszeres fájdalom-élmény miatt letargikus anyuka.

Anyatej szoptatás nélkül

Természetesen előfordulhat, hogy minden igyekezet és szándék mellett sem tudjuk szoptatni a babát. Akadály vagy tilalom előfordulhat az édesanya és a baba részéről egyaránt. Ha nincs saját anyatejünk, akkor sem kell feladnunk az anyatejes táplálást. Anyatejgyűjtő Állomások az országban több városban is működnek. Itt bizonyos feltételekkel a csecsemő 8 hónapos koráig lehetőség van akár TB támogatással anyatajet igényelni. Receptre, havonta kell feliratni a gyermekorvossal, majd a területi anyatejelosztó gyermekrendelőben lehet átvenni.