Anyatej a bölcsőn túl

Az édesanyák egyik tábora bizonyos életkorban saját elhatározásból leválasztja gyermekét, míg más kismamák gyermekükre bízzák a szopizás abbahagyásának idejét. De mi van, ha a poronty még négy-öt évesen is igényli a cicit?

Legtöbben a „szoptat, szopik" szavak hallatán néhány hetes, esetleg pár hónapos babára gondolnak, de előfordul, hogy hosszúra nyúlik ez az időszak és 3-4-5 évesen is szopik a gyermek.

A több éven át tartó szoptatás mindenképpen pozitív az anya-gyermek kapcsolat szempontjábólForrás: 123rf.com

 Baj ez?

A Háziorvosok Amerikai Szövetségének állásfoglalása szerint a szoptatás pozitív pszichológiai és fizikai hatásai akkor érik el a maximumot, ha az anyatejes táplálás legalább két éven át tart. Hozzáfűzik, hogy a szoptatás gyakorlatát addig kell folytatni, amíg az jó a gyermeknek és az anyának. A több éven át tartó szoptatás mindenképpen pozitív az anya-gyermek kapcsolat szempontjából, jótékony hatása van az értelmi és az érzelmi intelligencia fejlődésére, valamint jól „kihasználható" fájdalomcsillapító. Megnyugtató hatása akár valamilyen sérülés, elesés után kiegészítheti gyógypuszinkat, akár egy-egy kisebb, nagyobb hiszti után is megnyugtathatja gyermekünket. Nem is beszélve az elalvási, altatási nehézségek áthidalásáról, leküzdéséről a napközbeni és az esti alvás esetében
egyaránt.

Meddig szoptassunk? Mikor hagyjuk abba?

Amíg mindkét félnek jó, addig biztosan érdemes élni ezzel a csodás lehetőséggel. Semmiképpen ne külső nyomás hatására fejezzük be, hanem figyelve gyermekünk és saját testünk jelzéseire. Dr. Dettwyler, a témában sokat idézett antropológus professzor szerint, ha a gyermekre bízzuk az elválasztást, ez leggyakrabban 2,5 és 7 éves kor között következik be. Ők sokszor nagyon jól tudják, mire van szükségük, érdemes odafigyelni rájuk. Mindez persze sok-sok rugalmasságot, nyitottságot, sőt önismeretet és bizalmat feltételez saját magunkban és gyermekünkben egyaránt.

Minden édesanya és minden baba más-más személyiségForrás: 123rf.com/Lolostock

A környezet nem mindig nyitott

Sokan azt gondolják, hogy az 1 éves kor feletti szoptatás káros és helytelen dolog. Biztosan találkozni fogunk furcsa tekintetekkel, gúnyos, értetlen mosolyokkal, ha kiderül, hogy 3-4-5 évesen szopik, szopott a gyermekünk. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége szerint, nincs felső korhatára a szoptatás időtartamának. Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a 2-3 éves kor feletti szoptatás bármilyen pszichés vagy fejlődési problémát okozna.

Harmónia kívül-belül

Természetesen minden édesanya és minden baba más-más személyiség, ezért minden, gyermekekkel kapcsolatos kérdésben végtelen megoldás lehetséges. Fontos, hogy kiegyensúlyozottan, harmónikusan éljük meg gyermekünk fejlődési szakaszait, hiszen minden életkorban lesz nehézség, de persze rengeteg öröm és boldogság is. A szoptatás csodája is soha vissza nem térő lehetőség, ezért éljünk vele minél többen önmagunk, környezetünk, szeretteink és persze elsősorban gyermekünk testi, lelki és szellemi fejlődésének érdekében.