Az apák többsége ma már bemegy a szülésre

Ma már az apák több mint 90%-a részt vesz a szülésen, amit a szülészek is egyértelműen pozitív dologként értékelnek. Egyetlen esetben nem tanácsos az apának is jelen lennie a szülőszobán, mégpedig akkor, ha ezt nem saját elhatározásából, hanem felesége kívánságára tenné.

Az apák szülőszobai jelenléte komoly hatást gyakorol a szülő nőre, ami elsősorban abban mutatkozik meg, ahogyan az asszony a szülés folyamatát megéli. Emiatt jelenthet komoly segítséget, ha az apák is aktív résztvevői a szülésre való felkészülésnek. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a férfi maga vállalkozott erre – ellenkező esetben könnyen a folyosói hordágyon végződhet az erőltetett próbálkozás.

Az apák többsége jelen szeretne lenne gyermeke születésekorForrás: 123rf.com

A Semmelweis Egyetem szülészeti klinikájának orvosai pontos adatokkal rendelkeznek az elmúlt évtizedek szüléseiről. Ezek az adatsorok is azt mutatják, hogy mára nagyon gyakorivá vált az apák aktív részvétele – napjainkban az apák több mint 90%-a jelen van gyermeke születésénél.

Néhány apuka nem vállalkozik erre, például éppen azért, mert tudja magáról, hogy ájulós. Az elsődleges ok azonban mégsem ez, hanem hogy ezek a férfiak nem szeretnék szenvedni látni a feleségüket. Az általános tanács az, hogy az az apa, aki egyébként magától is szívesen jönne, bátran legyen a felesége mellett, mert egy csodálatos élmény lesz számára a szülés. Azok viszont, akiket kizárólag a feleségük szeretne rábeszélni a szülésen való részvételre, inkább maradjanak távol az eseménytől. Nekik nem biztos, hogy pozitív élmény lehet végignézni a szülést.

Az apai stressz negatívan is hathat a szülő nőre

Az apa ottléte megerősíti azt, amit a szülő nő a szülést előkészítő tanfolyamon sajátított el – az elméleti tudás így könnyebben átültethető a gyakorlatba. Mivel ma már csak nagyon kevés olyan apát találni, aki nincs jelen személyesen is a nagy pillanatnál, nem könnyű összevetni egymással az apás, és az apa nélkül lezajló szüléseket. Az azonban biztos, hogy az apák jelenléte minőségi támogatást nyújt, és ez egyértelműen előnyös – írja a brit Fatherhood Institute tájékoztató anyaga, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló orvosi szakirodalom alapján állítottak össze.

Egy, a kérdéssel foglalkozó tanulmány szerint

a vajúdás könnyebb, ha a nők úgy érzik, hogy valamennyire képesek irányításuk alatt tartani az eseményeket – ezt az érzést tudja felerősíteni a partnertől kapott támogatás. A nők vajúdása ilyenkor rövidebb ideig tart és kevesebb fájdalmat éreznek.

Ha pedig az apát – a szülésre felkészítő tanfolyamok során – a fájdalom csökkentésének különféle módjaival is megismertették, akkor kevésbé jön szóba az epidurális fájdalomcsillapítás, vagy kevesebb kell belőle.

Ha azonban az apák is erősen stresszes állapotba kerülnek a szülés alatt, akkor jelenlétük káros, negatív hatást gyakorolhat az anyákra. A stressz – a félelem érzéséhez hasonlóan – átragadhat a nőre, ami végül a szülés lassabb lefolyását eredményezheti. Ismert az is, hogy a császármetszés után érzett fájdalom szorosan összefügg a szülés alatt tapasztalt félelemérzettel, amit esetleg éppen a jelenlévő partner félelme erősített fel.