Károsak lehetnek a magzatra az egyszerre szedett fájdalomcsillapítók

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei alapján nem javasolt, hogy a várandósság alatt többféle fájdalomcsillapítót is alkalmazzunk egyidejűleg. Ez ugyanis összefügg a rejtettheréjűség fokozott kockázatával a születendő fiúgyermekben, ami később terméketlenséget vagy akár hererákot is okozhat.

A nyugati országokban élő állapotos nők több mint fele szed enyhe fájdalomcsillapítókat, annak ellenére, hogy az orvosok a várandósság alatt általában nem javasolják a gyógyszerszedést. Amit bizonyos esetekben a szakemberek is biztonságosnak tartanak, az a paracetamol, az ibuprofen vagy az aszpirin külön-külön történő alkalmazása, elsősorban láz esetén.

A Human Reproduction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a várandósságuk alatt többféle, enyhe fájdalomcsillapítót szedő nőknél nagyobb a kockázata, hogy a születendő fiúgyerek heréi nem szállnak le. Mindez azért jelenthet problémát, mert a rejtettheréjűség a férfi terméketlenség egyik kockázati tényezőjeként is ismert. A rendellenesség ezen kívül a hererák kialakulásának kockázatát is megnöveli a későbbi években.

Várandósként különösen érdemes tájékozódni és mérlegelni a kockázatokatForrás: 123rf.com

A vizsgálatban 834 dán és 1463 finn nőt kérdeztek ki róla, hogy milyen gyógyszereket szedtek a terhességük alatt, a fiúgyermekeknél pedig felmérték, hogy milyen mértékben szálltak le a heréik. A felmérés szerint azoknál a kismamáknál, akik egyidejűleg többféle enyhe fájdalomcsillapítót is szedtek, hétszer nagyobb volt a valószínűsége, hogy a megszületett fiúnál probléma adódik a herék leszállásával. A legérzékenyebb időszaknak a várandósság második trimesztere bizonyult: az ekkor szedett gyógyszerek 16-szorosára növelték a rejtettheréjűség kockázatát.

A kutatócsoport ezen kívül patkányokban is megvizsgálta, hogy milyen hatással van a hím utódokra, ha a kihordás ideje alatt fájdalomcsillapítókat kapnak az anyaállatok. A gyógyszerek éppen a hím nemi szervek kialakulásának idején csökkentették a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintjét.

Az eredmények alapján szükséges lenne, hogy minden várandós megfelelő információkat kapjon a fájdalomcsillapítók helyes használatáról, hiszen a gyógyszerszedés jelenlegi, több mint 50%-os aránya meglehetősen magasnak tekinthető – írják a szerzők. A rejtettheréjűség gyakorisága a skandináv országokban átlagosan 2 és 9 százalék között van.