Hirtelen megnő az újdonsült anyukák agya

A szülést követően bizonyos területek megnövekednek az újdonsült anyukák agyában, ami felnőtt embereknél meglehetősen szokatlan ilyen rövid idő alatt. Azoknál az édesanyáknál, akik különösen szerettek áradozni gyermekükről, még nagyobb növekedést figyeltek meg az agy motivációval, jutalmazással és érzelemszabályozással összefüggő területein.

Az első hat hétben, vagyis a gyermekágyas időszak alatt általában kialakulnak azok az alapok, amelyek szerint a kibővült család működni kezd.

  • Mire kell ebben az időszakban figyelni?
  • Hogyan fejlődik a baba?
  • Mi zajlik az édesanyában és hogyan érinti mindez a családot?

Az anya szervezetében történő változásokról egy érdekes eredmény született. Amerikai kutatók 19 nő agyát vizsgálták meg funkcionális MRI-készülékkel, először 2–4 héttel, majd 3-4 hónappal a szülés után. A felvételeken kicsi, de jelentős eltérések láthatók a szürkeállomány bizonyos területein, ami felnőtt embereknél ilyen rövid idő alatt egyáltalán nem tekinthető megszokott dolognak. Az eredményekről a Behavioral Neuroscience című folyóirat számában számoltak be a szakemberek. 

Amerikai kutatók 19 nő agyát vizsgálták meg a szülést követően, két alkalommalForrás: 123rf.com

A korábbi vizsgálatok állatoknál már kimutatták, hogy az anyasággal összefüggő hormonok, így az ösztrogén, prolaktin és oxitocin megváltoztatja az anyaállatok agyának felépítését és a nőstények viselkedését is.

Emberek esetében azonban nem lehet megmondani, hogy az agy növekedése okozza-e a nők viselkedésének megváltozását, vagy pedig fordítva, a viselkedés van hatással az agyra

– mondta Pilyoung Kim, az amerikai National Institute of Mental Health idegkutatója, a kutatás vezetője.

Az érintett részek közé tartozik a prefrontális kéreg (a homloklebeny elülső része, amely az ítélőképességgel áll kapcsolatban), a homloklebeny (ami az érzékelés feldolgozásában vesz részt) és a középagy több területe. 

Azoknál a nőknél, akik különös lelkesedéssel dicsérték a gyermekeiket, nagyobb növekedést tapasztaltak  

a hipotalamusz, a mandulamag (amygdala) és az úgynevezett substantia nigra területén, amelyek az agy jutalmazással és motivációval összefüggő részei – írja az Amerikai Pszichológiai Társaság által kiadott sajtóközlemény.

Kisbabájukat lekesen dicsérő anyukáknál nagyobb növekedést figyeltek meg az agy jutalmazással, motivációval és érzelemszabályozással összefüggő részeibenForrás: 123rf.com

A résztvevők nagyjából fele-fele arányban szültek fiúkat és lányokat. Nyolcuknak nem ez volt az első terhessége, és senki sem küzdött szülés utáni depresszióval. Kim szerint a depressziós anyukák esetében valószínűleg nem lennének ilyen változások az agyban. A résztvevők alacsony száma miatt a kutatók nagyobb mintán is szeretnék elvégezni a vizsgálatokat.