Mit egyen és igyon a várandós a hőségben?

A várandósság idején, főleg annak első időszakában szokatlan jelenségekre figyelhetünk fel az ételekkel kapcsolatban: amit eddig kívántunk, azt most kevésbe vagy egyáltalán nem, míg más ételekre fokozottan vágyunk, mint korábban. Ez teljesen normális, hiszen ennek hormonális okai vannak.

A kismamáknak az éghajlatunkra jellemző étrendek közül talán a mediterrán típusú diéta lehet a legegészségesebb, ami bizonyítottan hatásos például a kezdődő cukorbetegség és az elhízás megelőzésében és kezelésében. A mediterrán étrendre jellemző a fokozott fehérjebevitel, amire az egészséges táplálkozás aranyszabályai szerint valóban szüksége van a várandós anyák szervezetének: amennyiben kedveljük a déli népek ízvilágát, érdemes minél több salátát, olívaolajat vagy halat fogyasztanunk.

Mivel a mediterrán étrend nyárias, így magától is adódik, hogy átálljunk rá.  

Manapság sokan élnek vegetáriánus életmódot. Amennyiben a várandós anyuka számára biztosított az elegendő fehérjebevitel, akkor senkit sem beszélnénk le erről, ugyanis egészséges étrend a vegáknak/vegánoknak is összeállítható és nyáron még jól is esik a kiadós zöldség és gyümölcs bevitel.

Mit egyen a várandós?

  • nyers, párolt vagy sült gyümölcsöt, zöldséget,
  • gabonaféléket (inkább a teljes kiőrlésűeket),
  • tejtermékeket,
  • húst,
  • halat,
  • tojást
  • olajos magvakat, pl. dió, tökmag, napraforgómag, mandula, kesudió
  • növényi olajokat (részesítsük előnyben az olívaolajat)

Mit ne (nagyon) egyen?

  • túl sok finomított szénhidrátot (pl. fehér kenyér)
  • nyers vagy félig sült húst
  • bizonytalan ideje hőkezelt húsféléket
  • kezeletlen tejtermékeket
  • penészes sajtokat
  • puffasztó ételeket
  • édességeket
Mit egyen, ha várandósan is figyel egészségére?Forrás: 123rf.com

Folyadékfogyasztás

A kánikulai időszakban igyunk többet, mint hűvösebb időben, de mindig csak annyit, amennyire szomjasak vagyunk. Folyadékháztartásunkra csak abban az esetben kell jobban ügyelnünk, ha terhességi mérgezés alakulna ki. Régebben ilyenkor szokás volt a folyadék- és a sóbevitel korlátozása, de erről ma már másképp' gondolkodunk. A szervezet víz- és elektrolitháztartását a vese tartja rendben, így aki szomjas, az inkább igyon. Az egészséges receptek fogyasztása mellett érdemes napi 2-3 liter folyadékot fogyasztani.

Mit igyon a kismama?

  • ásványvizet (legjobb, ha szénsavmenteset)
  • gyümölcsleveket
  • teát (akár lehűtve, hidegen)

Mit ne (nagyon) igyon?

  • alkoholtartalmú italokat
  • cukrozott, szénsavas italokat
  • túl sok kávét
  • koffeintartalmú energiaitalokat

A cikkben felsoroltak ugyan jól kipróbált javaslatok, de természetesen mindenki saját ízlése szerint válogasson az ételekből, viszont azt tartsa szem előtt, hogy a várandosság egész ideje alatt a

legfontosabb a kiegyensúlyozott, de mértékletes táplálkozás.

Három óránál sokkal hosszabb idő lehetőleg ne teljen el két étkezés között, ugyanakkor nem kell egy ültőben két emberre való adagokat elfogyasztani. A várandós nem kettő helyett, hanem kettőért eszik.

Akiben kérdőjelek merülnének fel egy-egy étellel vagy itallal kapcsolatban, javasoljuk forduljon dietetikushoz, aki bizonyára jó tanácsaival segíti a várandós legoptimálisabb étkezését. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján is talál hasznos információkat a várandósság idje alatti helyes táplálkozásról.