Várandósan a kánikulában

A kánikulai meleg a várandósaknak nagyobb terhet jelenthet. A napozás ilyenkor még félárnyékban is kerülendő, a hőhullám ideje alatt pedig célszerű kizárólag az esti órákban kimenni. A terhesség végén, amikor már nyílik a méhszáj, a fertőzésveszély miatt egyáltalán nem javasolt a strandolás és az úszás.

A kismamák fáradékonyabbak az átlagnál, a kánikulai időjárásban pedig a szokásosnál is több pihenést igényelnek. Általános szabály azonban a melegben sincs: a legjobb, ha mindenki ismeri a saját tűrőképességét, és ehhez igazítja a napirendjét.

Az általános egészségi állapot függvénye, hogy ki mennyire bírja a hőséget. A kismamáknál ehhez adódik hozzá a terhesség alatti speciális állapot, ami a hormonszintek megváltozásának köszönhető: az erek tágulékonyabbá válnak, így a nagy melegben még könnyebben alakulhat ki alacsony vérnyomás. A tágabb erek hőleadása azonban jobb, mint a szűk ereké, ez tehát még a vérnyomásesés ellenére is egy előnyös hőszabályozási mechanizmus.

A legmelegebb déli órákban senki ne tartózkodjon hosszabb ideig a napon; ha egyébként sem bírjuk a meleget, akkor legjobb, ha egész nap a hűvös szobában maradunk.  

A hőmérséklet mellett a páratartalom sem közömbös, bár ez inkább csak akkor jelent problémát, ha a nyaralás célpontjául valamelyik trópusi országot választjuk.

Meddig lehet veszélytelenül strandolni a kismamáknak?Forrás: 123rf.com

A magzat langyos vízben lubickol

Legjobb, ha a várandós figyeli a saját szervezete jelzéseit, és ha már elviselhetetlennek tűnik számára a meleg, próbáljon meg inkább klimatizált helyiségben tartózkodni. A légkondicináló önmagában nem káros, az azonban nem jó, ha az ember sűrűn váltogatja a kinti és a benti tartózkodást. A napozás 30-35 fok környékén vagy a felett félárnyékban is kerülendő: a hőhullám ideje alatt célszerű csak az esti órákban kimenni.

Ha a kismama szervezetének hőszabályozása egyébként megfelelően működik, akkor a terhesség alatt sem lehet probléma a meleg miatt. Mivel a magzat egy állandó, 37 Celsius-fok körüli hőmérsékletben lubickol, ezért a kánikulában sem fordulhat elő, hogy "túlmelegedjen". Lázas állapotban természetesen fennáll ez a veszély, ami nem tesz jót a babának, de a kánikulában nem kell emiatt aggódnunk – az állapotos nők hőszabályozása megvédi a magzatot.

Várandós ne szaunázzon!

Egyaránt kerülendőek viszont a finn és az infraszaunák, amelyek a hősséggel ellentétben érzékelhető hőmérsékletemelkedést okozhatnak a magzatvízben. A szaunák a terhesség egészen korai stádiumában magzati fejlődési rendellenességet, később pedig koraszülést, vetélést okozhatnak.

A terhesség végén már nem javasolt a strandolás

Nyáron az egyik legjobb dolog, ha úszunk egyet, azonban itt sem árt az óvatosság.  A terhesség végén, amikor már nyílik a méhszáj, nem feltétlenül javasolt az úszás, vagy csak kimondottan tiszta vizekben. A hüvelybe természetesen bejut a víz, ami a magzatburok fertőződését eredményezheti. Nyitott méhszáj esetén már ne ússzunk nem megfelelő tisztaságú folyóvizekben vagy zsúfolt strandokon.

Nyári terhesség esetén a ruhatárunkat is ki kell bővíteni – válasszunk világos színű, szellős ruházatot. Készüljünk fel azért arra is, hogy hirtelen érkező hidegfront idején vagy egy hűvösebb helyre tervezett kirándulás során akár tíz-tizenöt fokot is eshet a hőmérséklet. Nézzük meg előre, hogy milyen idő lesz a következő napokban, és nyáron is készüljünk rá, hogy szükség lehet melegebb öltözetre.