Sportolhat-e egy várandós kismama?

Számos várandós túlságosan félti magzatát a terhesség alatt, ezért tartózkodik a sportolástól. A versenysportok extrém megterheléseit valóban kerülni kell, de az ésszerű határokon belüli testmozgásnak nincs semmilyen káros hatása komplikációmentes terhesség esetén.

A várandósság nem betegség, hanem természetes állapot. Ha nem lép fel valamilyen komplikáció, akkor a várandós kismama terhessége nagy részében űzheti kedvenc sportját. Bizonyos sportok nem ajánlottak és a megterhelést sem szabad túlzásba vinni.

Mit kell megfontolni sportolás előtt?

Ahhoz, hogy a várandós eldöntse, folytatja-e a sportolást a terhesség alatt, a következő tényezőket kell megfontolnia, illetve megbeszélnie kezelőorvosával.

  • Milyen az egészségi állapota és a terhesség veszélyeztetettségi foka?
  • A terhesség melyik stádiumában van?
  • Milyen jellegű sportot akar űzni?
  • Mekkora erőkifejtés szükséges a testedzés folyamán?
  • Mekkora a túlmelegedés és a sérülés veszélye az adott sportnál?

Egyes esetekben – például preeklampszia vagy ikerterhesség fennállásakor – az orvos azt tanácsolhatja, hogy kerüljük a sportolást. Ilyenkor alternatívaként felmerülhetnek olyan, kisebb megterheléssel járó sportok, mint a gyaloglás vagy az úszás. Úszás esetén fokozottan ügyelni kell a fertőzésveszélyre, ebben is kérjük a kezelőorvos tanácsát.

Mit sportolhat kockázat nélkül egy várandós kismama?Forrás: 123rf.com

A magzatot védi a sérüléstől az őt körülvevő magzatvíz. Egy hasra mért erős ütés azonban károsíthatja a méhlepényt, ami kihatással lehet a magzat vér- és oxigénellátására. A terhesség első trimeszterében a magzat még elég kicsi ahhoz, hogy megvédjék a medencecsontok is. A terhesség előrehaladtával azonban már nem veszi körül a babát a medence, ezért ekkor nagyobb veszélyt jelent rá, ha az anya sport közben elesik vagy erősen összeütközik egy másik játékossal.

Ajánlott sportok

A testi érintkezéssel nem járó sportok – mint az úszás, a gyaloglás és a kocogás – általában nyugodt szívvel ajánlhatók minden egészséges terhes nőnek a terhesség egész időszaka folyamán. Egyetlen dologra kell figyelnünk, hogy sose erőltessük meg túlzottan magunkat.

A minimális testi érintkezéssel járó sportok, amilyen például a tenisz vagy a tollaslabda biztonságosnak tekinthető az első harmad alatt. Ha nem versenyszerűen űzik, és az anya jó erőnlétnek és egészségnek örvend, akkor még a második harmad alatt is tovább folytathatók, de ilyenkor érdemes kikérni orvosunk tanácsát is.

A testi érintkezéssel járó sportok, mint a különböző labdajátékok, csak a terhesség első harmadában űzhetők biztonságosan. Utána át kell térni valamilyen kevésbé veszélyes testmozgásra.

Veszélyes sportok

A nagy erőfeszítéssel járó sportok, amilyen például a súlyemelés, a küzdősportok, a gimnasztika és az egyébként is veszélyesnek tartott sportok (búvárkodás, ejtőernyőzés stb.) a terhesség semelyik szakaszában nem ajánlottak.

Kerüljük a túlhevülést!

A terhesség alatt különösen veszélyes a test túlhevülése, ezért kerüljük a testmozgást meleg vagy nagy páratartalmú időjárás esetén, valamint rossz szellőzésű helyeken. Sose sportoljunk, ha betegnek érezzük magunkat, pláne, ha lázunk van. Mindig gondoskodjunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sportolás előtt, alatt és után. Pihenjünk, ha fáradtnak érezzük magunkat.

Ha betartjuk a tanácsokat, akkor a várandósság alatt is sok örömet lelhetünk a különböző sportokban. Vigyázzunk, hogy sose erőltessük túl magunkat. Azonnal hagyjuk abba a sportolást, ha a szokásosnál gyakoribb méhösszehúzódásokat észlelünk.

Bármilyen rendellenességet tapasztalunk sportolás közben, hagyjuk abba a tevékenységet, és beszéljük meg orvosunkkal a további teendőket.  

A terhesség alatt a testmozgás legbiztonságosabb módja, ha speciális terhestornákon veszünk részt.