Megelőzhető a szülés utáni depresszió?

Szülés utáni depresszióról akkor lehet szó, ha a szülést követő két hétnél tovább tart a többség által érzett rossz hangulat és levertség érzés. Ilyenkor időnként ellentmondásos, gyakran aggasztó érzelmek lesznek úrrá rajtuk. Ilyenkor jól jön egy kis pihenés és segítség a baba körül.

A szülés utánidepresszió kialakulásának okai összetettek: hormonális, biokémiai, környezeti, pszichológiai és genetikai tényezők összessége váltja ki ezt az állapotot. Az anyák 10–20 százalékánál alakul ki klinikai depresszió, ami akár egy évig is eltarthat.

Az egyik kiváltó tényező a hormonszintek hirtelen csökkenése a szülés után. A másik fontos tényező, hogy a gyerekszülés miatti érzelmi eufóriát hamar felválthatja a sok új felelősséggel járó szülőség miatti aggodalom. Bár az újszülött körüli teendők érzelmileg feltöltődést jelentenek, sokszor fárasztóak és frusztrálóak is lehetnek, különösen akkor, ha első gyerekről van szó. 

Egyesek nagyobb eséllyel esnek szülés utáni depresszióba, mint mások. Akinek a családjában korábban már előfordult depresszió vagy erős szorongás, vagy ha a kismama ilyen tüneteket tapasztal a terhesség során, fokozott rizikónak van kitéve. A várandósság alatt depresszióban szenvedett anyáknak a fele a szülés után is számíthat a kórképre.

Fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik nem tervezték, nem várták a babát, akiket kevésbé támogat a partnerük, akiknek házassági vagy anyagi problémáik vannak, akik nemrégiben szakítottak a partnerükkel, vagy elváltak. Azok, akiknek az életében nagy változások zajlanak a terhesség és a szülés környékén, például költözés, vagy a munkahely elvesztése, szintén nagyobb eséllyel lesznek depressziósok a szülés után.

Fokozott a rizikó azok körében is, akiknek erős premenstruális tüneteik voltak korábban, és fokozott figyelmet igényelnek azok, akiket a korai gyermekéveik alatt valamilyen trauma vagy bántalmazás ért, illetve azok, akik diszfunkcionális családban nőttek fel.

Ha lehet, ne vállald túl magad, mert a fáradtság érzékenyebbé tesz a szülés utáni depresszióra!Forrás: 123rf.com

Habár a fent említett tényezők mind rizikófaktort jelentenek, sok nő soha nem lesz depressziós, míg mások, akik semmilyen rizikócsoportba nem tartoznak, végül mégis ezzel az állapottal szembesülnek.

Melyek a tünetek?

A szülés utáni depresszió tünetei az álmatlanság, tartós szomorúság, az anya könnyen elsírja magát, elveszti az érdeklődését szinte minden tevékenység iránt, csökken a koncentrálóképessége, megváltozik az étvágya. A szorongás, az érzékenység, a hangulatingadozás, a fokozott bűntudat, a pánikroham, az öngyilkossági gondolatok mind-mind figyelmeztető jelek, hogy valami nincs rendben.

Jó, ha a kismama tájékozódik a szülést követő normális érzelmi változásokról, hogy tudja, mikor kell segítséget kérni.

Nemcsak maguk az érzések, de azok intenzitása, gyakorisága és időtartama is meghatározó.  

Sok anya érez szomorúságot, félelmet időnként az első néhány hónapban, de ha valaki több napon keresztül sokat, szinte egész nap sír és pánikrohamai is vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Hogyan kerülhető el a szülés utáni depresszió?

Ha a kismama a várandósság alatt depresszióban szenved, vagy erősen szorong, minél hamarabb kérjen segítséget, így nagymértékben csökken az esélye, hogy szülés utáni depresszióba essen.

  • Rendszeresen fordítson időt saját magára már a szülés előtt is, hogy ez a mindennapi élete része legyen.
  • Tervezze meg azt is, hogyan fog pihenni, amikor már ott lesz a baba.
  • Beszélje meg a partnerével, hogyan tudnak megosztozni a háztartás körüli teendőkön, és hogyan fognak egymással is foglalkozni a baba mellett.
  • Ápolja a kapcsolatait, és építsen ki újakat barátokkal, családtagokkal, a partnerével, esetleg egy terápiás szakemberrel, hogy a segítség kéznél legyen, amikor a baba megérkezik.
  • Tervezze meg, hogyan fogja megoldani a főzést, takarítást és a babával való elfoglaltságokat, hogy mindezek mellett maradjon ideje saját magára is, pihenésre, zuhanyzásra vagy egy sétára.

Sokat segít, ha a várandós beszél a partnerével az aggodalmairól. Készítsen tervet! Ki lesz az, aki segíteni tud? Talán valamelyik nagymama, egy dúla, egy barát vagy egy másik családtag?

Tegyen lépéseket, hogy meg tudja akadályozni a kimerültséget, és csökkenteni a stresszt! Gondoskodjon pihenésről, táplálkozzon egészségesen és tornázzon! Állítson fel határokat! Ne vállalja túl magát, se a terhesség alatt, se a szülés után! A fáradtság sebezhetőbbé tesz, és érzékenyebbé a szülés utáni depresszióra.