Terhességi diabétesz: szigorú diéta védheti ki a veszélyes következményeket

A várandósgondozás során kötelezően felajánlandó vizsgálatok egyike a terhességi diabétesz kiszűrésére végzett terheléses vércukorteszt: sok kismama ódzkodik a vizsgálattól, ám annak jelentősége igen nagy. Az édesanya és a magzat egészségére nézve is komoly következményei lehetnek a terhességi cukorbetegségnek.

A terhességi diabétesz kapcsán tudni kell, hogy a várandósság cukorbetegségre hajlamosító állapot, melynek felismerésére a kismamákat a terhesség 24–28. hetében terheléses cukorvizsgálattal szűrik.
„Definíció szerint amennyiben az éhomi vércukor 5,6 mmol/l-nél, illetve a százhúsz perces vércukor 7,8 mmol/l-nél magasabb értéket jelez, akkor terhességi hiperglikémiáról, ha pedig az éhomi érték 7,0 mmol/l-nél, a százhúsz perces érték pedig 11,1 mmol/l-nál magasabb, akkor terhességi diabéteszről beszélünk" – mondta el a Gyógyzónának dr. Borús Hajnal, a CukorbetegKözpont diabetológusa.

A cukorterheléses vizsgálat tudja a leghamarabb kiszűrni a terhességi diabétesztForrás: 123rf.com

Vannak hajlamosító tényezők

A szakember elmondása szerint a harmincöt év fölötti anyai életkor, a túlsúly, az idősebb rokonok körében előforduló cukorbetegséghajlamosít terhességi diabéteszre, csakúgy, mint az, ha az anamnézisben szerepel szénhidrát-anyagcsere zavar, ha ikerterhességről van szó, esetleg asszisztált reprodukcióval jött létre a várandósság, vagy korábbi terhesség végén négyezer grammnál nagyobb súlyú újszülöttet hozott világra az édesanya.

Nem kell tartani a vizsgálattól

Borús Hajnal szerint nem érdemes saját reggelis terhelést vagy vércukornaplózást alkalmazni a terheléses vérteszt elkerülésére, mivel a protokoll erre a jól standardizálható vizsgálatra vonatkozik: a reggeli órákban végzik, amikor az inzulinérzékenység a legrosszabb, hetvenöt gramm vízben oldott cukorral.

A valóságban ennél – legalábbis eleinte – biztos, hogy jobb értékeket mér a kismama, de a terheléses teszt jól mutatja, hogyha már nincs minden rendben

– fogalmazott. Mivel a vizsgálat előtt ujjbegyből már mérnek vércukorszintet, és annak magas volta esetén el sem végzik a terheléses vizsgálatot, a diabetológus nem gondolja, hogy volna ok tartani attól.

Várandósság idején fontos a vércukorszint ellenőrzése a terhességi cukorbetegség kizárása érdekébenForrás: 123rf.com

Komoly kockázatok

Annak ugyanakkor, ha kezeletlenül marad a fel nem ismert terhességi diabétesz, veszélyes következményei lehetnek. Méhlepény-elégtelenség, nagyobb születési súly, szülési trauma érintheti az újszülöttet, később pedig szövődmény lehet a fiatal kori elhízás, és nagy a későbbi szénhidrát-anyagcsere zavar kockázata is.

Anyai oldalról gyakrabban alakul ki terhességi toxémia, méhen belüli elhalás, koraszülés. Terhességi diabéteszes anyák esetén akár ötven százalék is lehet annak az esélye, hogy a későbbiekben diabétesz manifesztálódik – mondja Borús Hajnal.

Az állapot viszonylag szigorú diéta betartását igényli – a gyorsan felszívdó szénhidrátok kerülendők és jelentősége van a napszakonként fogyasztott szénhidrátoknak is. Az érintettek naplóban rögzítik vércukorértékeik mellett az elfogyasztott élelmiszereket is. A kismama által vezetett napló, illetve a rendszeresen levett laborértékek kiértékelésével egyénre szabható a terápia.

Szülés utáni teendők
A sejtek inzulinérzékenységének javulásával általában helyreáll ez a zavar, de fokozott marad a későbbi cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Még a szülészeti osztályon vércukor mérés történik, a terheléses vizsgálatot pedig a szülés után hat héttel, de legkésőbb a szoptatás befejezte előtt meg kell ismételni.
Ha ennek eredménye jó, akkor is kétévente ellenőrizni kell, hogy nem alakult-e ki diabétesz.