Milyen a jó minőségű szülés?

Annak ellenére, hogy mindenki számára egyértelmű: a szülés és a megszületés természetes folyamat, ezernyi mesterséges gyakorlat veszi körül. Komplikáció esetén persze mindez életet menthet, de melyek az előnyei, ha egyébként hagyjuk, hogy a szülés zavartalanul történjen az első pillanattól az utolsóig? Prof. dr. Varga Katalin, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar tanszékvezetőjének a téma egyik fő kutatási területe, tőle kaptunk szempontokat.

A születés csodája természetes folyamat, melynek alapelve, hogy az anya képes arra, hogy világra hozza újszülöttjét, a magzat pedig képes arra, hogy megszülessék. Minden születés egyedi és megismételhetetlen csoda.

Milyen egy jó szülés és miért fontos, hogy az legyen?

A szülés során az anyai test megfelelő működése mellett a lelki tényezők is rendkívül meghatározók – tájékoztat Varga Katalin. Nagyon fontos tény, hogy a szülés körülményei hatással vannak a gyermek későbbi személyiségére, egészségére, valamint az anya-gyerek kapcsolatra.

A szülés során az anyai test megfelelő működése mellett a lelki tényezők is rendkívül meghatározókForrás: 123rf.com

A szülő nő szervezetében természetes módon termelődő oxitocinnak fájdalomcsillapító, félelemcsökkentő, eufóriát elősegítő hatása van. Ez nem csak az élményt szépítheti meg, de az „anyai ösztönök" beindításáért is felelős. Az oxitocin természetes termelődését segíti a harmonikus környezet, az aromák, a masszázs és az ölelés.

A környezet, a társaság, a pozíciók szabadsága is számít

A szülés során nagyon fontos az intim környezet, ne egy idegen, mesterséges, riasztó, félelmetes szobában történjék, hanem ha barátságos, bizalmat árasztó hangulatú legyen. Itt gondolhatunk a világításra, az édesanya által választott pozíciókra, és ha szeretné, ennek változtatására, hiszen az anya ösztönösen azt a testhelyzetet keresi, ami a babának éppen a legmegfelelőbb.

Választhasson kit szeretne maga mellett segítő társként, sőt ha szeretné, váltogathassa a személyeket. Mindezek mellett

a szülés – és a születés – nem veszélytelen folyamat, bár az esetek túlnyomó többségében a természet adta ősi tudás segítségével a vajúdás és a szülés szövődménymentesen lezajlik és egészséges újszülött születik.

A mindebben résztvevő orvosi személyzetnek alapvető feladata, hogy végigkísérjék a folyamatot, és természetesen ha szükséges beavatkozzanak. Javaslatokat lehet tenni, de amíg nincs szükség életmentő beavatkozásra, mindenről a szülő nő döntsön – javasolja Varga Katalin.