Baba alvóhelyének kialakítása kis lakásban

A várakozással teli kilenc hónapban sokak számára különösen kellemes feladat a baba alvóhelyének és ideális körülményeinek kialakítása. A lakás nyújtotta lehetőségek sokszor korlátozottak, de némi kreativitással születhet jó megoldás.

A baba alvóhelyének kialakítása az egyik legfontosabb része a készülődésnek. Bár az "álombabaszoba" tágas, világos, jól szellőztethető és nyugalmas, sok pár nincs abban a helyzetben, hogy külön szobát teremtsen a jövevénynek. Egy kisebb lakásban azonban sokszor ideálisabb körülmények alakíthatók ki a babának, mint egy több szobásban.

Akár kicsi a lakás, akár nem, a babának arra van szüksége, hogy az anyjához a lehető legközelebb legyen. Ha külön szobában alszik, távol kerül az anyjától. A külön szobában való alvás nem a gyermek igénye

– mondta Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, laktációs és perinatális szaktanácsadó, akit 2015-ben Aranyanyu közönségdíjjal jutalmaztak.

A szülők álombabaszobája a baba nyugodt álma érdekében

A babáknak és a kisgyerekeknek is az éjszakai távollét az édesanyától félelmetes lehet. A sötét és a csend szorongással töltheti el őket, nem érzik magukat biztonságban, és ez hátráltatja őket a nyugodt alvásban – magyarázza a védőnő.

A kisbabának tehát az a legjobb, ha édesanyjával egy szobában alszik. A rácsos ágyat a szülők tehetik például az ágyuk végéhez, vagy az anya oldalára az ágy mellé. Mivel közel van hozzá, a baba érzi az anya illatát, ami megnyugtatja őt. Ez a megoldás a szoptatás szempontjából is ideális, mert az anyának nem kell felkelni az ágyból, csak felülni, és magához emelni a kicsit – mondja Gitidiszné Gyetván Krisztina.

A babának meg kell szoknia, hogy napközben a fény és némi zaj természetesForrás: 123rf.com

Hogyan rendezzük be az egyszobás lakást?

Ha nincs mód nagyobbra cserélni az egyszobás lakást, galéria vagy polcos térelválasztó segítségével nemcsak plusz pakolási hely nyerhető, hanem kialakítható a kicsi számára egy valamelyest elkülönített sarok, ahol helyet kaphat a pelenkázó asztal, vagy a kiságy. Itt alhat is a baba délután. Nincs ugyanis szükség teljes csendre és sötétre a nappali alváshoz. A babának meg kell szoknia, hogy napközben a fény és némi zaj természetes   

– mondja a védőnő.

Mire kell figyelni a baba környezetének kialakításakor?

A baba bútorainak, különböző textiljeinek (matrac, pléd, ruhák) megvásárlásakor mindig törekedni kell a természetes alapanyagúak választására. A bútorok lehetőleg fából, a textilek pamutból, gyapjúból legyenek. A hegyes bútorszélekre ragasszunk fel puha, bababarát sarokvédőt.

Fontos, hogy minden konnektorra kerüljön biztonsági konnektorvédő, hogy a már mászni tudó baba ne tudjon belenyúlni. Figyelembe kell venni azt is, hogy hol vannak a szobában a fűtőtestek. Radiátortól, konvektortól, gázbojlertől távol kell kialakítani a baba életterét. A tv és a számítógép úgyszintén legyen a lehető legmesszebb tőle 

– teszi hozzá Gitidiszné Gyetván Krisztina.

Noha jó dolog különféle hangokat kiadó, más-más tapintású, színű játékokat adni a babának, de nem szabad túlzásokba esni. A kicsiknek nem tesz jót a túlságosan sok inger. Az ágyba helyezett, vagy mindenhonnan függő színes, csipogó, zenélő játékok többet ártanak, mint használnak. Zavarják a baba nyugalmát, csökkentik a mozgásterét, ráadásul eleinte nincs is túl sok hasznuk – mondja a védőnő.