A meddőség és a vetélések immunológiai okai

A párok körülbelül 1-5 százalékánál fordul elő visszatérő vetélés, amelynek leggyakoribb okai között anatómiai, genetikai, endokrin és véralvadási zavarokat találunk, de emellett immunológiai okok is előfordulhatnak. Az immunrendszer megfelelő működéséhez alapvető a kiegyensúlyozott táplálkozás, az alvás, a megfelelő lelkiállapot.

Immunológiai szempontból megkülönböztetünk alloimmun és autoimmun tényezőket a vetélések hátterében. Az immunológiai folyamatoknak fontos szerepe van a magzat fennmaradásában és a terhesség kihordásában.

A magzat megfoganásáig vezető út néha igen rögös vagy nem is sikerül...Forrás: 123rf.com

A magzat génállománya felerészt anyai, felerészt apai elemeket tartalmaz, mely utóbbi az anya számára idegen génállományt jelent. Az anyai szervezet felismeri és reagál a fejlődő embrióból származó antigénekre, és a magzat megtartására törekszik. Amennyiben ebben a folyamatban hiba lép fel, a magzat irányában túlzott immunreakció alakul ki, amely ahhoz vezet, hogy a terhesség a korai időszakban megszakad.

Az ellenanyagok veszélyeztethetik a magzat életben maradását

Bizonyos esetekben az anyai szervezetben zajló autoimmun folyamatok eredményeképpen olyan ellenanyagok képződnek, amelyek a magzat életben maradását veszélyeztetik. Ezek lehetnek a véralvadásra ható ellenanyagok, amelyek a placenta keringését ronthatják, vagy a sejtmag különböző alkotóelemeire hatva okoznak károsodást.

A párok körülbelül 1-5 százalékánál fordul elő visszatérő vetélésForrás: 123rf.com

Ezen ellenanyagok egy része a szülést követően is figyelmet érdemel, mivel a magzatban rendellenes szívritmus okozhatnak. A pajzsmirigy elleni antitestek, a pajzsmirigy autoimmun gyulladása szintén hátrányosan befolyásolhatja a terhesség kimenetét. A gluténmentes diétát nem tartó lisztérzékenyekben elsősorban a felszívódási zavar okozhat meddőséget vagy vetélést.

Mikor gondoljunk autoimmun betegségre?
Az egészséges immunrendszer működése során a szervezetbe kerülő minden idegen sejtet felismeri, és mivel ezek potenciálisan ellenségnek tekinthetőek, eltávolítja azokat. Elolvasom!

Ismert, hogy az autoimmun betegségek leggyakrabban a fertilis korú nőkben kezdődnek és az ismétlődően vetélők egy részénél a vetélés kivizsgálása során derül fény az autoimmun betegség jelenlétére. Másrészről az ismert autoimmun betegnél mindenképpen a tervezett terhességre kell törekedni, a betegség nyugalmi fázisában, mivel az autoimmun folyamat jelenléte vagy aktivitása esetén mind az anyai, mind a magzati terhességi komplikációk gyakoribbak.