Amit megtehetsz a teherbeesésért

Kultúránkban a gyermekvállalás ideje egyre jobban kitolódik, az életkor előrehaladtával ugyanakkor csökken a várandósság esélye. Ezért különösen fontos felkészíteni testünket a fogantatásra. Mit tehetünk?

A tervezett várandósság előtt legalább három hónappal érdemes tudatosabb életmóddal segíteni a gyermek érkezését. A tudatosság nemcsak az édesanya, hanem az édesapa részéről is elengedhetetlen, hiszen rajtuk is múlik a fogantatás sikere.

Karácsonyné Szilágyi Rita dietetikus szerint

a táplálkozás fontos gyermekáldást befolyásoló tényező – aki teherbe szeretne esni, jó, ha biztosítja szervezete számára a megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-ellátást.

Táplálékkiegészítő is szóba jöhet

A dietetikus véleménye szerint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett táplálékkiegészítők is szóba jöhetnek a babaváró étrend kialakításál, melyek fokozottabb mennyiségben tartalmazzák az ilyenkor szükséges tápanyagokat, sőt, kifejezetten magzatvédő hatású készítményeket is lehet már kapni. A felkészülés első lépései között érdemes elmenni egy vérvételre, ahol kiderül, hogy milyen vitaminból van hiánya (ha van) a leendő kismama szervezetének.

Várandós vagyok, szedjek-e vitaminokat?
Az egészséges magzati fejlődéshez, és a terhes jó közérzetéhez elkerülhetetlen a hiányállapotok elkerülés, a megfelelő vitaminok természetes úton történő beépülése a szervezetbe. Elolvasom

Mi kerüljön az asztalra?

A gyermekáldásra vágyó házaspár étrendje tartalmazzon

  • rostos gabonaféléket és
  • naponta többször fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt,
  • napi fél liter tej (vagy ennek megfelelő tejtermék) is rendkívül előnyös,
  • a húsokból és halakból pedig a soványabb termékeket válasszák.

A tudatosabb életmód és a helyes táplálkozás persze egész életünkben fontos, de a tervezett várandósság előtt legalább három hónappal mindenképp érdemes átállni. Az étkezési szokások megváltoztatása mellett le kell mondani a káros szenvedélyekről, mint például a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a várandósságra való készüléskor is legyen a tudatos életmód részeForrás: 123rf.com

A szakértő elmondta, hogy

a testmozgás is rendkívül fontos, itt elsősorban a rendszerességen van a hangsúly.

Aludni, inni, örülni

A tudatos életmód része a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is, hiszen ez is szükséges ahhoz hogy a test képes legyen regenerálódni. A folyadékpótlás sem utolsó szempont: naponta legalább két liter folyadékot ajánlott inni, méghozzá lehetőleg vizet. Mindezek mellett a lelki egészség karbantartása is szükséges. Egy stresszes időszakban sokszor nehezebben foganhat meg a gyermek, mint nyugodt körülmények között, szeretetteljes, békés légkörű családban.

Karácsonyné Szilágyi Rita hangsúlyozta:

az első nagy ajándék, amit szülőként adhatunk a kisbabánknak az az egészség, és ezt saját egészségünk megóvásával teremthetjük meg a számára.

Ha a felkészüléssel minden rendben, jöhet a baba!Forrás: 123rf.com