Baba érkezik: ötletek kezdő szülőknek

A legtöbb kismama, ha a család megengedheti magának, mindenre jó előre gondol: az újszülöttet tiszta szoba, kisruhák, alvóhely, pelenkák, fürdető eszközök, babakocsi várja otthon. Sokan könyvekből, ismerősöktől is begyűjtik az információkat, mi az, amire még szükség lehet: hordozó, szoptatós melltartó, bölcső, körömvágó... és a végtelenségig lehetne sorolni a hasznos és kevésbé szükséges kellékeket.

Az alábbi tanácsok a baba érkezése előtti hetekben próbálnak segíteni, hogyan könnyítheti meg az leendő anyuka a saját életét.

A baba érkezése előtt tájékozódj a csecsemőgondozásról

Az első hetekben, amikor az újszülött még olyan törékenynek látszik, sokat segíthet és biztonságot adhat, ha van fogalmad róla, hogyan gondozzák mások a csecsemőjüket. Ha van olyan rokonod, ismerősöd, barátod, aki megosztja saját tapasztalatait, esetleg személyesen is részt tud venni a csecsemő gondozásában, az önbizalmat adhat – olvasható a babycenter.com oldalán. Ha már a baba érkezése előtt egyeztetitek, hogy miben tud segíteni környezeted, nagyobb biztonságban érezheted magadat az első pillanattól.

Van mit tanulni már a baba érkezése előtt is, érdemes felkészülniForrás: 123rf.com

Ha a közvetlen ismeretségi körben nincs olyan család, ahol csecsemő van, érdemes már a baba érkezése előtt elmenni egy baba-mama körbe vagy egy szoptatást támogató csoportba, ahol általában várandósokat is szívesen látnak. Egy másik lehetőség egy szervezett tanfolyamon – például a védőnők, a kórház által tartott szülés-előkészítőn – való részvétel, ahol az újszülött-gondozásra is kitérnek.

Keress szoptatási tanácsadót még a szülés előtt!  

Ha bármi gond lenne a szoptatás körül az első hetekben, nagy könnyebbség lehet, ha nem akkor kell kitalálni, ki is tudna szakszerűen segíteni. Az anya így sok felesleges aggodalomtól kímélheti meg magát a hormonálisan is "viharos" periódusban.

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit eszik a család, miután az anya hazaér a csecsemővel. Készíts ételeket és fagyaszd le őket! A baba érkezése utáni első hetekben a legtöbb anyának nincs ilyesmire ideje és legtöbbször energiája, sőt, kedve sincs hozzá, hogy főzzön, így sokkal könnyebb csak benyúlni a hűtőbe és elővenni valami finom hazait. Egy nagybevásárlást is érdemes elvégezni még a szülés előtt, hogy mindenből legyen otthon tartalék.

Kérjen, és fogadjon el segítséget!

Anya, anyós, nagymama, a kórházi csecsemősök, a gyermekorvos, a gyerekes barátok legtöbbször szívesen válaszolnak kérdésekre, bármilyen csip-csup dologról legyen szó. Ha valaki felajánlja, hogy segít, el kell fogadni, és át kell gondolni, mi az, amire a leginkább szükség van: esetleg a főzés, egy kisebb bevásárlás, a takarítás, vagy hogy valaki vigyázzon a nagyobb gyerekekre, hozza-vigye őket az oviból, iskolából. A szerettei biztosan nem tartják lustának vagy önzőnek az anyát, ha ilyesmit kér, és így több idő marad, amit majd az újszülöttel, a ráhangolódással lehet tölteni.

Akkor fogadj látogatókat, amikor felkészültél rá!

Beszéld meg partnereddel, hogy mi legyen a látogatókkal. Sokan úgy érzik, hogy pihenésre és intim együttlétre van szükségük az újszülöttel, és ezt meg lehet mondani a látogatóknak is. Szükség van segítségre, de nem kell mindenkit beengedni a lakásba.

Baba alvóhelye kis lakásban
A várakozással teli kilenc hónapban sokak számára különösen kellemes feladat a baba alvóhelyének és ideális körülményeinek kialakítása. Elolvasom