Újszülött, új élet: ötletek kezdő szülőknek

Szülés után együtt az új család. Lehet, hogy minden az elképzelések szerint alakul, de többnyire az első időkben az élet egy újszülöttel nem zökkenőmentes. Hogyan és mivel készülhet fel a család és a kismama?

Az alábbi tanácsok a baba érkezése utáni hetekben próbálnak segíteni, hogyan könnyítheti meg az újdönsült anya a saját életét.

Pihenj, amikor csak tudsz!

Anyukaként akkor tudsz leginkább pihenni, amikor a csecsemőd is alszik, és az első időkben ez a menetrend még kiszámíthatatlan. A háztartás várhat. A sok pihenés és alvás javítja a közérzeted és egy újdonsült anyának valóban szüksége van rá – olvasható a babycenter.com írásában.

Életünk részévé válik a szülőség és a gyermek, el sem tudjuk elképzelni, milyen volt az élet korábbanForrás: 123rf.com

Nem szükséges előre eldöntened, hogy hol aludjon az újszülött. Van, akinek a kiságy jön be, van, akinek a családi ágy. Jó, ha ebben is rugalmasak a szülők, fontos, hogy mindenki valamennyi alváshoz jusson, és az elrendezés idővel változhat is.

Tölts időt a friss levegőn!

Télen ezt egy kicsit nehezebb kivitelezni, de mindenkinek jót tesz a friss levegő és a napsütés. A csecsemőt mindig az időjárásnak megfelelően öltöztesd fel. Egy kendőben magadra kötve, és fölé öltözve za első négy hét után bármikor elmehetsz egy rövid sétára az újszülöttel is.

Ne feszegesd a határaid!

Előfordulhat, hogy az újszülött annak ellenére, hogy nem éhes, tiszta a pelenkája és nincs semmilyen egészségi problémája, hosszasan sír nap mint nap. Ez nagyon fárasztó és frusztráló lehet az anyának, különösen, ha egyedül van otthon. Amennyiben úgy érzed hogy tehetetlen vagy és félsz, hogy elszakad a cérna, tedd le a babát egy biztonságos helyre, és menj ki egy kicsit a szobából 5–10 percre, amíg egy kicsit megnyugszol.

Bízz az ösztöneidben!

Az élet egy csecsemővel rengeteg meglepetést tartogat, amire nem lehet felkészülni. Sok dolgot meg lehet tanulni, de vannak váratlan helyzetek, amikor az a legjobb, ha a szülők mernek bízni az ösztöneikben. Sokszor hibázik az ember, amiből utólag lehet tanulni.

Csak a sikeres és sikertelen próbálkozások árán tapasztalhatja ki a szülő, hogy mi a legjobb a csecsemője számára.  

Nincs szükség rá, hogy bárkinek bármit bebizonyíts. Az számít csak, hogy saját magadra és a babádra tudj koncentrálni.

Élvezd ki a pillanatot!

Az elején sokan úgy gondolják, hogy soha nem lesznek elég jó szülők. Aztán az életük részévé válik a szülőség és a gyermek, és nem tudják elképzelni, milyen is volt az élet korábban. A gyereknevelésben is vannak jobb és nehezebb periódusok, de egy biztos: a baba folyamatosan fejlődik, egyre önállóbb lesz, és egy-kettőre felnő.

Az első mosoly, vagy amikor békésen anyja vagy apja mellkasán alszik, amikor először a szemükbe néz, és azt mondja, anya vagy apa, feledhetetlen pillanatok, amelyek megérik a sok kétséget és fáradságot, ami szintén a gyereknevelés része.

Koncentrálj mindig az aktuális feladatokra, ne aggódj azon, mi lesz egy hét vagy egy hónap múlva. Ha váratlan, ismeretlen helyzettel találod magad szembe, ne ess kétségbe, gondolj arra, hogy a legtöbb problémára van megoldás. A babának is minden újdonság, csakúgy, mint a szülőnek.

És végül: élvezd ki a pillanatot! A babák csak rövid ideig újszülöttek. Ha van valami, amivel úgy érzed, nem tudsz megbirkózni, gondolj arra, hogy hamarosan vége lesz ennek a korszaknak – talán hamarabb is, mint várnád.

A gyermek születése az apák hormonrendszerére is hat
A kötődésért felelős hormon szintje az apákban is az anyákéhoz hasonló szintet ér el, miután megszületett a baba. Elolvasom