Ezek lehetnek a COVID-19 késői maradványtünetei

A COVID-19 betegségen átesettek döntő része csak enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte át a fertőzést és a legtöbben nem is kerültek kórházba. Nagy részüknél a felépülésüket követően a tünetek többsége elmúlt, azonban vannak, akik nem ennyire szerencsések és akár tartós egészségkárosodást szenvedtek. A COVID-19-en átesett betegeknél bizonyos tünetek hosszabb ideig is megmaradhatnak, melynek hátterében az úgynevezett poszt-COVID szindróma állhat.

A poszt-COVID szindróma egy összetett tünetegyüttes, mely a COVID-19-fertőzés késői maradványtüneteit foglalja magába. Ezek a tünetek az akut megbetegedést követően az esetek 10–20%-ában jelentkeznek, elhúzódóak, a fertőzés után még négy hét múlva is fennállnak. Ilyen maradványtünet lehet az erős fáradékonyság érzés, az izomgyengeség, a légszomj, az alvászavar, a szédülékenység, a szorongás, a depresszió, a hajhullás, a tartós ízlés- és szaglászavar, a heves szívverésérzés és az ízületi fájdalom.

A poszt-COVID szindrómára leginkább hajlamosít a COVID-19 betegség súlyosabb átvészeléseForrás: 123rf.com

Egyre több vizsgálat igazolja, hogy a COVID-19 nemcsak a szívet vagy a tüdő érinti, hanem az idegrendszert is megtámadhatja és a mentális egészségre is hatással van.

Ezt támasztja alá egy nívós orvostudományi folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány is, mely szerint a légzőszervi károsodás mellett a kórházból hazabocsátott, COVID-19 betegségen átesett betegek közel 76%-a a fertőzés után még fél évvel is küzd legalább egy tünettel. A vizsgálatban résztvevők 63%-a fáradtságtól vagy izomgyengeségtől, 26%-uk alvászavartól, 23%-uk szorongástól vagy depressziótól, 22%-uk hajhullástól, 11%-uk szaglászavartól, 9%-uk heves szívverésérzéstől, illetve ízületi fájdalomtól szenvedett.

A poszt-COVID szindrómára leginkább hajlamosít a COVID-19 betegség súlyosabb átvészelése, illetve meglévő társbetegségek, úgymint krónikus szív-érrendszeri (szívinfarktus, stroke, érelmeszesedés) vagy légúti betegségek (asztma, COPD, stb.) és anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, magas koleszterin-szint).

Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozza a tünetegyüttest, és nem áll rendelkezésünkre hatékony gyógymód sem a tünetek enyhítésére vagy megszűntetésére. Egy kisebb vizsgálat eredményei viszont arra mutatnak, hogy az első COVID-19 vakcina beadása után enyhülhetnek a hosszú COVID tünetei. 

Az első COVID-19 vakcina beadása után enyhülhetnek tünetekForrás: 123rf.com

A poszt-COVID szindróma tünetei olyan magas arányban fordulnak elő a koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél, hogy alapvetően fontos az ilyen betegek utánkövetése és gondozása. A szakemberek azt javasolják, hogy a COVID-19-betegek követéséhez olyan ambuláns ellátóhelyeket kell nyitni, ahol a különböző szakorvosokból álló team (neurológus, pszichiáter, tüdőgyógyász, belgyógyász) megállapítja a diagnózist, szükség esetén felállítja a rehabilitációs tervet és megfelelő gondozási programot indít.

 

A COVID-19 betegségen átesetteknek, amennyiben három hónapon túl is a poszt-COVID szindróma tüneteit észlelik magukon, érdemes felkeresniük háziorvosukat, aki poszt-COVID ambulanciára irányíthatja őket.