Ezt teszi a koronavírus az aggyal

Magyarországon ezidáig több százezren átestek a koronavírus fertőzésen. A gyógyulást követően sokan még hetekkel, hónapokkal később is különös tüneteket tapasztalnak magukon. A COVID-19-et légzőszervi betegségként ismertük meg, azonban az újabb kutatások azt bizonyítják, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az idegrendszert is súlyosan érintheti.

A poszt-COVID szindróma részeként a COVID-19 a betegség után még 6 hónappal is változatos neurológiai tüneteket okoz. A vírusfertőzést követően számos gyulladásos faktor termelődik, továbbá megváltozik a véralvadási rendszer működése is, melynek következtében az agyi kiserek elzáródnak. Ez egy új patológiai jelenség, mely idegrendszeri komplikációkhoz vezet.

Nemrégiben megjelent kutatás szerint COVID-fertőzést követően még fél évvel is a betegek több, mint fele memória-és koncentrációs zavart, gondolkodásbeli (kognitív) teljesítményromlást tapasztalt, mely tünetek az ún. ködös agy (brain fog=agyi köd), mint tünetegyüttes részét képezik. A klinikai gyakorlatban a COVID-on átesettek többsége arról számol be, hogy

  • gondolkodásuk homályos és meglassult,
  • alvászavaraik vannak,
  • fáj a fejük és
  • szoronganak.

A poszt-COVID szindróma neurológiai tünetei közül gyakoriak még az izomfájdalom, végtagzsibbadás, szédülés, fülzúgás, homályos látás, alvászavar, fejfájás, ízérzékelés-és szaglászavar, különböző pszichés tünetek (depresszió, szorongás és hangulatzavar) és a fáradékonyság.

A neurológusoknak különösen nehéz feladat annak eldöntése, hogy kapcsolatban áll-e az adott tünet a COVID-19-cel. Döntésünket nehezíti, hogy még nem áll rendelkezésünkre elegendő számú klinikai vizsgálat és kutatás, valamint laboratóriumi diagnosztikai adat, mely segítene minket a poszt-COVID szindróma egyéb betegségektől való biztonságos elkülönítésében.

Fontos megjegyeznünk, hogy a COVID-19 betegségen átesetteknek, amennyiben három hónapon túl is a fenti tüneteket észlelik magukon, érdemes felkeresniük háziorvosukat, aki poszt-COVID ambulanciára irányíthatja őket.

Forrás