Drasztikus számok a diabétesz és a koronavírus kapcsolatában

Ma már egyértelműen megállapította az orvostudomány, hogy a magas vércukorszinttel rendelkezők esetében súlyosabb szövődménnyel járhat a Covid-19 fertőzés. A cukorbetegek a nagyobb rizikójú csoportba tartoznak, így náluk különösen fontos a prevenció, illetve megfertőződés esetén a gyors és szakszerű segítség.

A cukorbetegek általában hosszabb kórházi ápolásra szorulnak és az esetleges intenzív osztályos ápolásnak is megnő a valószínűsége. Prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke szerint háromszor nagyobb a koronavírusban elhunyt cukorbetegek száma, mint azoké, akik nem szenvednek diabétesztől.

prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnökeEgy Csepp Figyelem Alapítvány

„A diabétesz az immunrendszer károsodásával jár, így a Covid-19 lezajlása a cukorbetegeknél általában súlyosabb. A koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálozás a nem diabéteszesekhez képest – az eddigi legnagyobb publikált adat szerint – 3,6 szoros volt. A koronavírusban elhunyt betegek 30 százalékánál áll fenn diabétesz vagy extrém magas vércukorérték" – mondta prof. dr. Kempler Péter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány előadásán.

Citokin vihar és súlyosbító tényezők

A professzor arra is választ adott, hogy miért ennyire rossz a prognózis a cukorbetegek esetében. Maga a cukorbetegség egy immunhiányos állapot. Van egy fontos aspektus: a vírus direkt módon toxikus a béta sejtekre, melyek az inzulint termelik. Tehát egyrészt romlik az inzulinelválasztás, másrészt a sokat emlegetett citokinvihar a felelős, ami az inzulinrezisztencia fokozódásához vezet.

A súlyosbító tényezők minden esetben a meglévő túlsúly, a károsodott érrendszer, valamint az anyagcsere-rendellenességek voltak. „Azok a szerencsések, akik a cukorbetegségük ellenére hazakerülhettek a kórházból, többnyire a fiatalabb korosztályból valók. Valamint azok, akik tartósan metformin kezelés alatt álltak, már a vírusfertőzés előtt is. A metformin kezelést alapvetően minden 2-es típusú cukorbetegnél elsőként javasoljuk" – mondta a professzor, aki azt is hozzátette, a frissen felfedezett cukorbetegek extrém magas értékeihez tartozott a legmagasabb halálozási arány.

A Covid-19 lezajlása a cukorbetegeknél általában súlyosabbForrás: 123rf.com

A koronavírus által kifejtett rövid- és hosszútávú hatásokról még nem teljeskörű az orvostudomány ismerete, viszont naponta újabb és újabb információk kerülnek napvilágra. Így az is, hogy Olaszországban összehasonlították a 2020-as első hullám és a 2019-es év adatait a diabéteszesek szempontjából.

„Kiderült, hogy a sürgős lábesetek rizikója a sokszorosára nőtt, ahogyan az amputációk száma is megháromszorozódott. Sajnos ez a Covidnak a járulékos vesztesége, ami az elmaradt ellátásoknak is köszönhető" – tette hozzá a professzor.

Az orvosok szerint a cukorbetegség globális terhe megdöbbentő. Becslések szerint 2019-ben 463 millió felnőtt élt cukorbetegségben. Éppen ezért fontos, hogy a járvány okozta szövődmények kivizsgálása nem csak az idős és a krónikus betegséggel élő embereknek ajánlott.