Működhet a nyájimmunitás?

Egy frissen megjelent vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy védhetik az oltottak az oltatlanokat is. A nyájimmunitás kialakulásának azonban korlátai is vannak.

Létezik-e a védelmező hatás?

Az izraeli szakemberek jelen vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, vajon védelmező hatással vannak-e a COVID-19 ellen oltottak az oltatlanokra nézve is, ezért olyan 16 év alattiak körében vizsgálták az igazolt COVID-19 fertőzések számának változását, akik meghatározott átoltottságú területeken éltek. Azért éppen ezt a korosztályt választották, mert számukra a vizsgálat kivitelezésekor még nem állt rendelkezésre oltóanyag, így ők biztosan oltatlanok voltak. A vizsgálat eredményeként azt találták, hogy az átoltottság minden 20%-nyi növekedését követően kis idő elteltével kétszer ilyen ütemben csökkent az igazolt COVID-19 fertőzések száma a vizsgált csoportban.

Mégsem olyan egyszerű a nyájimmunitás elérése, mint ahogy azt elsőre gondolnánkForrás: 123rf.com

A lehetőség adott

A vizsgálat eredményéből tehát arra lehet következtetni, hogy a COVID-19 ellen védettek nem csak önmaguk, de az oltatlanok számára is védelmet nyújthatnak a COVID-19 fertőzéssel szemben. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az oltottak kisebb eséllyel fertőződnek a vírussal, így annak az esélye is csökken, hogy másokat fertőzzenek, illetve az is közrejátszhat, hogy az esetlegesen fertőzött oltottak kisebb valószínűséggel adják tovább a vírust, ezzel – végsősoron - megteremtve a nyájimmunitás kialakulásának lehetőségét.
Természetesen további vizsgálatok szükségesek az eredmények igazolása és értelmezése céljából, azonban számos olyan tényező van, mely alapján jogosan feltételezhetjük, hogy mégsem olyan egyszerű a nyájimmunitás elérése, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Túlzott optimizmus csak ebben bízni

A nyájimmunitáshoz vezető út komoly kihívásokkal és korlátokkal van teli, úgymint: a járvány szezonalitására utaló adatok, a különböző vírusvariánsok megjelenése és a vakcinák ezekkel szembeni esetleges csökkent hatékonysága, valamint az a tény, hogy egy korábbi variáns által okozott fertőzés nem feltétlenül véd egy újabb variáns általi újrafertőződéstől.
Mindezen korlátok miatt túlzott optimizmusra vall, ha úgy gondoljuk, hogy a jövőben búcsút inthetünk a koronavírusnak és a visszatérő téli hullámoknak. Egy nemrégiben megjelent tanulmány több olyan lehetséges stratégiát is javasol, mellyel mérsékelni lehetne ezeknek a hullámoknak a társadalomra és az egészségügyre kifejtett hatásait.

Az oltottak kisebb eséllyel fertőződnek a vírussalForrás: 123rf.com

Mit tehetnénk még a biztonságért?

A szerzők szerint - többek között - törekedni kellene a globális vakcinációra és annak hatékonyabbá tételére (beleértve az alacsony és a közepes jövedelmű országokat is). Optimalizálni szükséges az egészségügyi rendszert (különös tekintettel az intenzív osztályos ellátást) a téli hullámokra. Szezonális maszkviselési kötelezettséggel a vírus átadásnak lehetősége csökkenthető, továbbá a járvány szorosabb követését javasolja, mellyel hamarabb detektálhatóvá válnának a különböző variánsok, ezáltal az ezek elleni vakcinák is időben kifejleszthetővé válnának.

Források
Oren Milman et al, Community-level evidence for SARS-CoV-2 vaccine protection of unvaccinated individuals, Nature Medicine (2021). DOI: 10.1038/s41591-021-01407-5
Murray CJL, Piot P. The Potential Future of the COVID-19 Pandemic: Will SARS-CoV-2 Become a Recurrent Seasonal Infection? JAMA. 2021;325(13):1249–1250. doi:10.1001/jama.2021.2828