Ez lehet a magyarázat arra, ha enyhe a koronavírus-fertőzés

Az immunrendszer emlékszik a korábbi, más típusú koronavírusokkal való találkozásokra, ennek következtében a szervezet hatékonyabban mozgósítja az erőit a SARS-CoV-2-vel szemben, így védettebb lesz, és esélyünk lehet az enyhe koronavírus-fertőzésre - állapították meg a Stanfordi Egyetem kutatói.

Az enyhe koronavírus-fertőzés nem feltétlenül a véletlen műve. A koronavírusok jól ismertek az orvostudomány számára, sőt az emberi szervezet számára is, hiszen enyhébb változataival már gyerekkorunkban „összetalálkoztunk". A közönséges náthát is koronavírusok okozzák, bár jóval enyhébb hatásúak, mint a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus - írja a The Daily Mail.

Lehet magyarázat az enyhe koronavírus-fertőzésreForrás: 123rf.com

Az immmunsejtek felveszik a küzdelmet a koronavírussal szemben

A kutatók szerint az emlékező immunrendszer miatt lehetséges az, hogy sokan minimális tünetekkel vészelik át a fertőzést, illetve gyorsan leküzdik a betegséget. "Ezek az immunsejtek jobban felszereltek ahhoz, hogy gyorsan mobilizálódjanak a SARS-CoV-2, a COVID-19-ért felelős koronavírus ellen, ha már találkoztak szelídebb rokonaikkal" - idézi a tanulmányt a MedicalXpress.

Ez nem csak azt magyarázza meg, hogy ki, miért ellenállóbb, hanem azt is képes előre vetíteni, hogy kinél lesz a fertőzés súlyosabb lefolyású.

A szóban forgó immunsejtek, az úgynevezett T-sejtek a vérben és a nyirokcsomókban, valamint a szövetekben találhatók. A legsúlyosabb koronavírusos betegektől vett T-sejtek kevesebb jelét mutatták annak, hogy korábban már találkoztak a közönséges megfázást okozó koronavírusokkal. Mindez fordítva is igaz: azok, akik a közelmúltban valamilyen más koronavírussal fertőződtek meg, csak enyhe tüneteket prdukáltak a COVID-19-el szemben.

Az antitestek szerepe fontosForrás: 123rf.com

Itt is működik az „átverés"

"A COVID-19 iránti immunitásról szóló tanulmányok gyakran csak az antitestekre összpontosítanak. Olyan fehérjékre, amelyek képesek megkötődni egy víruson, mielőtt az képes lenne megfertőzni a legyengült sejtet. Igen ám, de az antitesteket könnyen be lehet csapni" - mondta Mark Davis, a Stanfordi Egyetem mikrobiológia és az immunológia professzora.

A kórokozók gyorsan fejlődnek, megtanulják elrejteni a kritikus tulajdonságaikat az antitestektől, de a T-sejtek más módon ismerik fel a kórokozókat - tette hozzá a kutatás vezetője.

Davis szerint ez magyarázhatja a gyerekek ellenállóságát is. A megfázást okozó szezonális koronavírustörzsek elburjánzása a kicsiknél nagyon gyakori, éppen ezért náluk ritkán alakul ki súlyos COVID-19 annak ellenére, hogy ugyanolyan valószínűséggel fertőződnek meg, mint a felnőttek.