Ezek az országok már fontolgatják a harmadik oltást

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem erősítette meg, hogy szükség lenne egy harmadik oltásra, mégis egyre több ország foglalkozik annak a lehetőségével, hogy az emberek egy újabb, emlékeztető oltást kapjanak a koronavírus-járvány ellen.

A döntés egyre sürgetőbb, miután egy harmadik oltás engedélyeztetését tervezi az Egyesült Államokban és Európában a Pfizer és a BioNTech cég, mivel vannak arra utaló jelek, hogy hat hónappal az oltást követően emelkedik a fertőzés kockázata – írja a Reuters, akik azt is összegyűjtötték, hogy mely országok fontolgatják a harmadik oltás beadását.

Szakértők szerint beláthatatlan, hogy a vírus terjedése hogyan alakul a jövőbenForrás: 123rf.com

Oroszország

Ők az elsők között kezdték el a harmadik oltások beadását, náluk nem is volt kérdés, hogy szükséges az emlékeztető oltás.

Egyesült Arab Emírségek és Bahrein

A két országban részben a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak, ezért ők mindenképp úgy készülnek, hogy szükség lesz egy harmadik oltásra. Ehhez a Pfizer-vakcinákat már be is szerezték.

Brazília

A braziloknak fel kell készülniük az éves COVID-19 védőoltásokra a jelenleg rendelkezésre álló oltások megerősítése érdekében - mondta a brazil biológiai kutatóközpont, a Butantan intézet vezetője még májusban. Így ők is készülnek harmadik adaggal.

Dél-Korea

Dél-Korea a múlt hónapban azt közölte, hogy mRNS-vakcinákat tervez lekötni a teljes 52 milliós lakosság részére, arra az esetre, ha szükség lenne harmadik oltásra.

Egyesült Királyság

A britek már idén szeretnék beadni az emlékeztető oltásokat, mert szerintük szeptemberben szükség lehet az idősek és a leginkább veszélyeztetettek fokozottabb védelmére. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy megindítják az oltási kampányt a harmadik oltások beadására, de az biztos, hogy 60 millió dózist vásárolnak a Pfizer/BioNTech-vakcinából.

Több ország már fontolgatja a harmadik oltástForrás: 123rf.com

Franciaország

Egyelőre mérlegelnek, de ősszel javasolni fogják a harmadik oltás felvételét. A harmadik oltást még engedélyeznie kell a francia járványügyi tanácsadó testületnek, amely még nem foglalt állást a kérdésben.

Indonézia és Thaiföld

A két távol-keleti ország tervezi, hogy egy harmadik oltást ad azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiket kínai Sinovac-vakcinával immunizáltak első körben. Friss hír, hogy 618 olyan thaiföldi egészségügyi dolgozó kapta már el a koronavírust, akit a Sinovac vakcina mind a kettő dózisával beoltottak korábban - írja Reuters.

Németország

A covid-19 elleni védőoltás hatásának megőrzéséhez "minden valószínűség szerint frissítő oltásra is szükség lesz" – vallja Németország. Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter már el is kezdte az egyeztetést az ügyben.

Vannak országok, akik viszont - a jelenlegi állapotok szerint - úgy gondolják, nem szorulnak emlékeztető oltásra. Ők: Izrael, az Egyesül Államok és Finnország.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) július 9-i nyilatkozata szerint túl korai egyelőre megmondani, hogy a két oltásnál többre szükség lesz-e, hozzátéve, hogy a kialakított oltási rend hatékonynak bizonyult eddig. Ami hazánkat illeti: Magyarország készen áll a harmadik oltás beadására, ha azt a nemzetközi és hazai orvostudomány is egyöntetűen javasolni fogja- közölte a Koronavírus Sajtóközpont. Kásler Miklós kedden úgy fogalmazott, hogy szerinte már szerdán dönthet a kormány a harmadik oltásról. Az emberierőforrás-miniszter azt javasolná, hogy először a 60 év felettiek, az eredetitől eltérő típusú vakcinát kapjanak.