Védelmet nyújthat az influenzaoltás a súlyosabb Covid-19 ellen

Az éves influenzaoltás védelmet nyújthat a Covid-19 számos súlyos következményével szemben - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból, amit a Miami Egyetem Miller orvostudományi karának munkatársai végeztek.

Az influenzaoltás a Covid-19 hatásait Susan Taghioff és kollégái a több mint 70 millió páciens egészségi adatait tároló TriNetX adatbázis felhasználásával készítették el. Két csoportba több mint 37 ezer embert különítettek el, figyelembe véve a Covid-19 súlyos lefolyását befolyásoló olyan tényezőket mint: az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzás, valamint a különböző egészségi problémák, úgy mint a diabétesz, az elhízás és a krónikus obstruktív tüdőbetegség – számolt be a kutatásról az MTI.

Védelmet nyújthat az influenzaoltás a súlyosabb Covid-19 ellenForrás: 123rf.com

Az első csoport tagjai két héttel-hat hónappal azelőtt kaptak influenzaoltást, hogy Covid-19-et diagnosztizáltak náluk. A második csoport tagjai ugyancsak koronavírussal küzdöttek, de nem kaptak influenzaoltást. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen arányban fordultak elő a betegséggel összefüggő súlyos egészségi következmények - összesen 15, köztük vérmérgezés, agyi érkatasztrófa, mélyvénás trombózis, akut légzési elégtelenség, kórházi, vagy intenzív osztályra való felvétel, valamint halálozás - a Covid-19 diagnosztizálását követő 120 napon belül a két csoport tagjainál.

Akik nem kaptak influenzaoltást rosszabbul jártak

Az elemzés szerint azok, akik nem kaptak influenzaoltást jóval nagyobb eséllyel - akár 20 százalék - kerültek intenzív osztályra. Nagyobb valószínűséggel keresték fel továbbá a sürgősségit, 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki náluk vérmérgezés, de magas volt azoknak a száma is, akik agyi érkatasztrófát vagy mélyvénás trombózist kaptak.

A tanulmány készítői szerint eredményeik azt sugallják, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt a Covid-19 számos súlyos következményével szemben. Hangsúlyozták, további kutatásokra van szükség a lehetséges összefüggések megerősítésére, de a jövőben az influenzaoltás segíthet nagyobb védelmet nyújtani az emberek számára azokban az országokban is, ahol nem áll rendelkezésre elég vakcina az új típusú koronavírus ellen. Érdekesség, hogy a Moderna már teszteli az mRNS-alapú influenza elleni oltást, amivel újabb áttörés érhető el az orvostudományban.