Kiderült a Pfizer vakcina hatékonysága a terhes nőknél

78 százalékos hatékonysággal csökkentette a koronavírus-fertőzés esélyét a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett mRNS-vakcina a terhes nők esetében – derült ki egy friss kutatásból.

A tel-avivi Maccabi Healthcare Services kutatói több mint 15 000 nő adatait elemezték a terhességi nyilvántartásban, köztük 7530 oltott nőt és 7530 oltatlan nőt, akiknek az átlag életkora 31 év volt. A nők körülbelül 36 százaléka a második trimeszterben, és 33 százalékuk a harmadik trimeszterben volt.

Kiderült a Pfizer vakcina hatékonysága a terhes nőknélForrás: 123rf.com

A Pfizer vakcinája hatásos a fertőződés megakadályozásában

A visszakövetés idejének átlaga 37 nap volt, ebből 118 koronavírus-fertőzés volt a beoltott csoportban és 202 az oltatlanban. Az első csoportban a résztvevők 83,3 százaléka tapasztalt tüneteket is, míg a második csoportban ez az arány 83,2 százalék volt, azaz itt nem észleltek számottevő különbséget. A 28–70. utánkövetéses napokban 10 oltott fertőzöttet, és 46 oltatlan fertőzöttet találtak. A fertőződés veszélye 0,33 százalék volt az oltott csoportban, az oltatlanok körében pedig 1,64 százalék – számolt be a kutatási eredményekről a webMD.

Ahogy telt az idő, a beoltott nők esetében csökkent a fertőzés kockázata. A kutatók becslései szerint az oltás után 28 nappal, vagy azt meghaladóan a hatékonyság 78 százalék volt. A kutatók szerint érdekes adat az is, hogy az oltott csoportban 68 beteg számolt be mellékhatásról, de az egyik esetben sem volt súlyos. A leggyakoribb tünetek fejfájás, gyengeség, izomfájdalom és gyomorfájdalmak voltak, de ezek is körülbelül egy napon belül megszűntek.

Oltás a Pfizer vakcinávalForrás: 123rf.com

Az eredmények így egyértelműen azt mutatják, hogy a Pfizer vakcinája hatásos a fertőződés megakadályozásában, hiszen majdnem feleannyi oltott kismama kapta el a koronavírust, mint oltatlan. A tünetekben és a mellékhatásokban azonban nem volt komoly különbség a két csoport között.