A WHO szerint még veszélyesebb variánsok jöhetnek

A fertőzésszámok csökkenésével egyre több országban enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, pedig a Covid-19 járvány még korántsem ért véget. Sőt, a legrosszabb talán még hátra van - erre hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet határozott figyelmeztetést fogalmazott meg azoknak az országoknak, akik enyhítik a társadalmi távolságtartó intézkedéseiket a koronavírus-járvány közepette.A bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a járványt több ország is tévesen ítéli meg, ugyanis még koránt sincs vége – mondta Dr. Tedros Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO szerint még veszélyesebb variánsok jöhetnekForrás: 123rf.com

Újabb variánsok jöhetnek

A bizottság szerint jelentős annak a veszélye, hogy új és potenciálisan még veszélyesebb koronavírus-variánsok jelennek meg és kezdenek el globálisan terjedni, még nagyobb kihívások elé állítva ezzel a járványügyi védekezést.

Az aggodalmat alátámasztja, hogy a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem július 22-ei adatai szerint a világon 191 951 455 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 126 444. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje – írja az MTI.

Még nem mi irányítjuk a pandémiát

A WHO és egyéb egészségügyi szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy a pandémia még nincs az irányításunk alatt, a korlátozások feloldása pedig akár új, veszélyes vírusvariánsok megjelenéséhez vezethet. A bizottság felszólította az összes országot, hogy támogassák a WHO felhívását, amely szerint minden ország lakosságának legalább 10%-át be kell oltani szeptember végéig.

A pandémia még nincs az irányításunk alattForrás: 123rf.com

Együtt fogunk véget vetni ennek a járványnak, de tovább kell látnunk, mint ami most előttünk van. Nem csak az a cél, hogy a jelenlegi világjárványt megfékezzük, hanem hogy a jövőben meg tudjuk akadályozni egy újabb járvány kitörését – tette hozzá a WHO főigazgatója.

Magyarországon már delta és gamma-variáns is van

A legfrissebb adatok szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták valamelyik koronavírus-variáns jelenlétét. Ebből 14 esetben a delta-, egy esetben pedig a gamma-variáns fertőzött.