Engedélyezték a Spikevax Covid-19 vakcinát a 12-17 évesek számára

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) július 23.-án engedélyezte a Spikevax Covid-19 elleni vakcina (korábban: Moderna) alkalmazását a 12 és 17 év közötti gyermekek oltásában is.

A Spikevax mRNS alapú oltás, mely nem tartalmazza magát a Covid-19 betegséget okozó vírust, de felkészíti a szervezetet az ellene való védekezésre. A 12 és 17 év közöttiek ugyanazzal a módszerrel kaphatják meg a Spikevax vakcinát, mint a 18 év feletti személyek, azaz két dózist kapnak a felkari izomba négy hét különbséggel. Az oltás hatását majdnem négyezer tesztelték a 12 és 17 év közötti gyermeket felölelő vizsgálatban, mely kimutatta, hogy a vakcina hasonló antitest választ váltott ki a fiatalabb korosztályban, mint a 18 és 25 év közötti fiatal felnőttek esetében.

A Spikevax vakcina előnyei felülmúlják a Covid-19 fertőzéssel járó kockázatokatForrás: 123rf.com

A Spikevax leggyakoribb mellékhatásai a vizsgálatok alapján ugyanazok a 12 és 17 év közötti gyermekeknél, mint a felnőtt korosztálynál. Ezek az oltás beadásának helyén lévő duzzanat, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hányinger és láz. Ezek a tünetek a legtöbb esetben enyhe formában jelentkeznek és néhány napon belül elmúlnak.

A Spikevax felnőtteken végzett felmérésben megállapított általános biztonságát a 12 és 17 év közöttiek vizsgálata megerősítette, ezért az Európai Gyógyszerügynökség azt az ítéletet hozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a Covid-19 fertőzéssel járó kockázatokat. Az oltás biztonságosságát és hatékonyságát azonban ezentúl is folyamatosan ellenőrizni fogják.