Sokszorosára nőhet az antitestek száma a harmadik Pfizer-oltás után

A Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcina harmadik adagja jelentősen fokozhatja a védelmet a Delta-variáns ellen, még a szabványos két adag által biztosított védelmen túl is - írja a Pfizer legfrissebb kutatási közleménye.

A közzétett adatok azt jelzik, hogy a Delta-variánst megcélzó antitestek szintje ötszörösére nő azokban a 18 és 55 év közötti emberekben, akik megkapják a vakcina harmadik adagját. A 65–85 év közötti emberek körében még nagyobb a védelem a Delta- variáns ellen. Esetükben a védelmet biztosító ellenanyagok szintje 11-szeresére nő – írja a CNN a Pfizer hivatkozása alapján.

Oltás a Pfizer-vakcinávalForrás: 123rf.com

Mitől lehet magas az antitestszint?

A kutatóknak az még nem egyértelmű, hogy a megemelkedett antitestszint valóban összefügg-e a jobb védelemmel, vagy ennek az extra védelemnek köszönhető a hatás. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja szerint a jelenlegi oltóanyagok jól védik az embereket minden általános változat ellen.

Dr. Mikael Dolsten, aki a Pfizer világméretű kutatását, fejlesztését és orvosi tevékenységét vezeti, „biztatónak" nevezte a vakcina harmadik adagjára vonatkozó új adatokat.

A harmadik oltás beadása több mint hat hónappal a vakcinázás után, amikor a védelem gyengülni kezd, a becslések szerint potenciálisan növelheti a semlegesítő antitesteket a vizsgálat résztvevőiben. Akár 100-szor magasabbra a harmadik adagot követően, mint a harmadik adag előtt - mondta Dolsten, aki szerint azért is biztatóak ezek az adatok, mert a Delta-variáns tovább fog terjedni.

Hamarosan engedélyt kap a Pfizer harmadik dózisa

A medrxiv.org oldalon közzétett adatok alapján az derült ki, hogy a vakcina hatékonysága a második oltás beadása után egy héttől körülbelül két hónapig elérte a 96 százalékot, majd 4–6 hónappal később fokozatosan 83,7 százalékra csökkent.

Hamarosan jön a harmadik adag PfizerForrás: 123rf.com

A kutatásban 44 000 önkéntes vett részt világszerte. A tanulmány szerint a szervátültetett betegek is részesülhetnek a harmadik Covid-19 vakcina adagból az antitestek fokozására.

Szakértők szerint továbbra sem világos, hogy az antitestek szintje hogyan viszonyul a valós immunitással, és hogy az immunrendszer más részei – például a B-sejtek és a T-sejtek – milyen mértékben befolyásolhatják a védelmet. Mindenesetre a Pfizer hamarosan benyújtja a harmadik adag vakcina adatait az amerikai gyógyszerfelügyeletért felelős hatóságnak (FDA).

Folyamatosak a tárgyalások az amerikai gyógyszerfelügyelettel a jelenlegi vakcina esetleges harmadik dózisának erősítéséről. Mivel pozitív eredményekben bízunk, így arra számítunk, hogy már augusztusban megkapjuk a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt – tette hozzá Dolsten.