Újabb poszt-Covid osztály nyílt gyerekeknek

Tovább bővül a gyermekek poszt-Covid ellátása a Semmelweis Egyetemen, ahol azokat a gyerekeket várják, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt és tartósan különböző tünetektől szenvednek.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is várják azokat a gyerekeket, akik a Covid-19 utóhatásaival küzdenek – írja a semmelweis.hu. Az Egyetem gyermekgyógyászati poszt-Covid rendelésein azokat a 18 év alattiakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után 6-8 héttel, vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek.

A poszt-Covid rendelésekre a18 év alattiakat várjákForrás: 123rf.com

Ezek a tünetek utalnak post-Covidra

A szűnni nem akaró légúti panaszok (pl. nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhat, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogás-érzés, a mellkasi fájdalom is. Amennyiben bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, továbbá olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység – írja az egyetem honlapja.

Dr. Keresztes Emília, a Szent Rókus Klinikai Tömb gyermekpulmonológiai szakrendelésének főorvosa, hozzáteszi: megfordult már náluk olyan páciens is, akinél ezek egyike sem volt jellemző, csak épp 5 hónapja nem érzett szagokat és ízeket, ez pedig nagyon rontotta az életminőségét.

Egységes egyetemi protokoll alapján történik a vizgsálat

A betegek kivizsgálása és a komplex rehabilitáció ugyanazon egységes egyetemi protokoll alapján történik a SESZI rendelésén, ahogyan március óta az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, júniustól pedig a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő poszt-COVID ambulancián.

A jelentkezők nagyrészt a serdülő, kisiskolás és gimnazista korosztályból kerülnek kiForrás: 123rf.com

Az első találkozás során – a szülő által kitöltött online kérdőív és a panaszok alapján – derül ki, hogy milyen további lépések szükségesek: laborvizsgálatok, esetleg szívultrahang, neurológiai, endokrinológiai kivizsgálás és pszichológiai felmérés. A magyar orvosok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai és nemzetközi ajánlások alapján dolgoztak ki egy nagyon részletes és minden apró tünetre kiterjedő kérdőívet, valamint rögzítették a kötelezően elvégzendő laborvizsgálatok rendjét is.

Mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az ellátásban több szakterület is képviselteti magát: gyermekpulmonológus, gyermekkardiológus, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter és klinikai szakpszichológus is. A rendelésre online lehet jelentkezni, a szolgáltatás igénybevételéhez családorvosi, gyermekorvosi beutaló szükséges.