Meglepő kijelentést tettek a kutatók a delta variánsról

A koronavírus delta variánsa egyre jobban terjed az egész világon. Amerikai kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy ez a vírusmutáció olyan könnyen terjed, mint a bárányhimlő, ezért nem árt sokkal óvatosabbnak lenni.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjának (CDC) kutatása arról számolt be, hogy a beoltott emberek hasonló arányban terjeszthetik az új vírusvariánst, mint azok, akik még nem kaptak oltást, ami így olyan könnyen terjed, mint a bárányhimlő – írja a CNN.

A delta variáns olyan könnyen terjed, mint a bárányhimlőForrás: 123rf.com

„Ez a helyzet komoly!"

A CDC igazgatója, Dr. Rochelle Walensky megerősítette a dokumentum hitelességét. Azt hiszem, az embereknek meg kell érteniük, hogy itt nem farkast kiálltunk, ez a helyzet komoly! Ez az egyik legelterjedtebb vírus, amiről eddig tudunk. Terjedését tekintve hasonló, mint a kanyaró vagy a bárányhimlő – mondta Dr. Rochelle Walensky.

A tanulmánya szerint egyetlen fertőzött személy akár 8-9 embernek is átadhatja a delta variánst, ezért a terjedési sebessége a bárányhimlővírusához hasonló. Ez jelentős változás a kórokozó eredeti változatához képest, amelyet átlagosan két másik embernek adott tovább egy fertőzött. A korábbi változatokra az sem volt jellemző, hogy az oltást már megkapó emberek szinte ugyanolyan arányban terjesszék a fertőzést, mint az oltatlanok.

Szükséges lehet az állandó maszkviselés

Az amerikai szakemberek szerint a védekezés újragondolása és bizonyos szigorítások visszahozatala is indokolt lenne. Azt javasolják, hogy még a beoltott emberek is viseljenek maszkot olyan beltéri helyeken, ahol a kórokozók könnyen gazdát cserélhetnek.

Az amerikai szakemberek szerint a védekezés újragondolása indokolt lenneForrás: 123rf.com

„A mostani esetek száma meghaladja a tavaly nyáron bármely napon tapasztalt esetszámot" - mondta a CDC igazgatója az amerikai helyzetről, de figyelmeztet, hogy a világ többi részén sem jobb a helyzet.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint a fertőzöttek száma 199,5 millió, a halálos áldozatoké 4,245 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje – írja az MTI.