Allergiaszerű tüneteket is okozhat a delta vírusmutáns

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz - írja a koronavirus.gov.hu. A vírusmutáns azokra jelent nagyobb veszélyt, akik még nincsenek beoltva.

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz – írja a koronavirus.gov.hu. A vírusmutáns azokra jelent nagyobb veszélyt, akik még nincsenek beoltva.

A WHO a "globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta az indiai mutánstForrás: 123rf.com

Egész Európában, így már hazánkban is az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították és idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A koronavirus.gov.hu információi alapján a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, vagyis rövidebb, mint az eddigi változatoké volt.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed és mások a tünetek

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak. A delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást,orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az emésztőszervi panaszok között most is ott van a hányinger, hányás, hasmenés is, sőt a hallással kapcsolatos panaszok sem szűntek meg, a fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritka. Ami viszont újdonság, hogy megjelent a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás is, és ezek sokszor összekeverhetőek az allergia tüneteivel is.

Újdonság, hogy megjelent a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanatForrás: 123rf.com

Kevésbé van veszélyben az ízlés és a szaglás 

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb. A delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe! Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti.