Mikor és mire figyeljünk, ha allergiások vagyunk a parlagfűre?

Lassan, de biztosan idén is beindul a „parlagfű-szezon", ami nem túl jó hír az arra allergiások számára. Bár sokan vannak, akik évről évre küzdenek a kellemetlen tünetekkel, és gyakorlottak már a kezelés különböző praktikáiban, mégis érdemes áttekinteni néhány gyógyszerészi tanácsot ezen időszak hétköznapjainak megkönnyítése érdekében.

Kezdjük azzal, hogy mit tegyünk akkor, ha valaki először érzi magán az allergiára utaló kellemetlen tünetek jeleit ebben a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus–szeptember). Ilyenkor gondolnunk kell a parlagfű-allergia esetleges kialakulására, hiszen jobb mihamarabb kezelni a tüneteket és megtenni a szükséges lépéseket, mint küzdeni a szabadban tapasztalható tüsszögéssel, orrfolyással vagy a szemek égő, viszkető érzésével.

Gyógyszer nélkül

Alapvető megoldás, hogy törekedni kell az allergénnel való érintkezés csökkentésére, amely azt jelenti, hogy próbáljuk távol tartani magunkat a pollenektől. Kerüljük például a gyakori szellőztetést, kerüljük a ruhák szabadban szárítását, gyakran öltözzünk át, mossunk arcot és hajat, legalábbis hosszasabb kinti tartózkodást követően mindenképpen! Vannak olyan orrspray-k, amelyek allergia elleni hatóanyag nélkül, gyakorlatilag egy védőréteget képezve segíthetnek megóvni az orr nyálkahártyáját a pollenektől; vagy más esetben egyszerűen segíthetnek a pollenek kimosásában, ilyenek pl. a tengervizes orrspray-k. Továbbá érdemes kerülni az ún. keresztallergiát okozó ételek fogyasztását is – sajnos éppen ilyen egy igen közkedvelt szezonális gyümölcsünk, a görögdinnye.

Recept nélküli gyógyszerek a parlagfű-allergiára

Mivel a pollenek távoltartása közel sem egyszerű feladat, ezért megnyugtató, hogy gyógyszeres kezeléssel eredményesebben csökkenthetőek a kellemetlen panaszok. Ha a tünetek jól megfigyelhetően csak a parlagfű virágzásának időszakában jelentkeznek, és csak enyhe formában (esetleg közepesen súlyos lefolyásúak), akkor a gyógyszertárakban is széleskörű segítséget tudunk nyújtani. Nem kell félni az allergia elleni tabletták szedésétől (antihisztaminok), mert a tévhitekkel ellentétben, a napjainkban használatos gyógyszerek sokkal ritkábban okoznak álmosságot, mint az régebben tapasztalható volt; sőt van olyan hatóanyag, amelynek ez a mellékhatása szinte már teljesen elhanyagolható mértékben jelentkezik.

A parlagfű-allergia gyógyszeres kezelésével eredményesebben csökkenthetőek a kellemetlen panaszok.Forrás: 123rf.com

Az allergiára recept nélkül szedhető gyógyszerkészítmények többféle hatóanyagot tartalmazhatnak, amelyek között lehetnek egyéni különbségek, így előfordulhat, hogy több készítményt is ki kell próbálni a siker érdekében. Általánosságban elmondható, hogy ezek a szerek egyszerű tabletták (esetleg gyorsabb hatású rágótabletták is lehetnek), és csak napi egyetlen szemet kell bevenni belőlük, ami egyáltalán nem bonyolult feladat. Mivel álmosító hatásukat csak valóban kevesen tapasztalják, akár reggel is szedhetőek, nem szükséges mindenképpen az esti órákra halasztani a tabletták bevételét.

Még a tabletták szedése mellett is előfordulhat, hogy a helyileg tapasztalható tünetek túlságosan zavaróak (az orrfolyás, a könnyezés és a szem viszketése), szerencsére ilyenkor van lehetőség a gyógyszeres terápia kibővítésére. Recept nélkül kaphatóak kifejezetten allergia elleni hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k és szemcseppek is. Ezek általánosan kétszer-háromszor alkalmazhatóak egy nap alatt az allergiás időszakban, így célzott segítséget tudnak nyújtani; sőt van olyan változatuk is, amelyik használatát érdemes elkezdeni már a tünetek megjelenése előtt.

Fontos, ha allergiára szeretne orrspray-t vásárolni a patikákban, akkor pontosan mondja el a panaszait, mert más, pl. náthás eredetű orrfolyásra és orrdugulásra használatos egyéb spray-k vagy cseppek hosszútávú használata – a teljes allergiaszezon idején – többet árthat, mint amennyit átmenetileg használ! A gyógyszertárakban a szakemberek segítenek az allergia célirányos kezeléshez szükséges készítmények kiválasztásában.

Receptre kapaható szerek 

Sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy az allergiás panaszok évről évre rosszabbodhatnak, illetve a tünetek erőssége függ egy-egy terület parlagfű-szennyezettségétől is. Amennyiben a panaszok súlyosabbá vállnak (fokozódó általános tünetek, erőteljes orrdugulás megjelenése, allergiás rohamok kialakulása), akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, mert ilyenkor a valóban eredményes kezeléshez receptköteles gyógyszerekre van szükség.

Végezetül egy általános tanács a nyár utolsó hónapjában: allergiára való készítményeinket se felejtsük el elvinni a nyaralásra!

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.