Van esély arra, hogy eltűnjön a Covid-19 a Földről

Nem szabad elvetni a Covid-19 globális felszámolását - ezt állapította meg egy új elemzés. Új-zélandi kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint van arra esély, hogy eltűnjön a kórokozó a Föld színéről.

A Covid-19-et elméletileg nagyobb eséllyel számolhatjuk fel világszerte, mint annak idején a gyermekbénulást, de sokkal kevesebb eséllyel, mint a fekete himlőt – derül ki az új-zélandi kutatók elemzéséből. A BMJ Global Health nemzetközi folyóiratban publikált cikk szerint a tudósok technikai, társadalmi, politikai és gazdasági tényezők alapján rangsorolták a három betegség felszámolhatóságát.

Van rá esély, hogy eltűnjön a koronavírus kórokozója a Föld színérőlForrás: 123rf.com

Az 1980-ban kiirtottnak nyilvánított fekete himlőnek volt a legmagasabb átlagos pontszáma felszámolási megvalósíthatóság tekintetében. Átlagos pontszáma 2,7 volt a 3 pontos skálán, 17 változó között. Összehasonlításképpen a Covid-19 átlagpontszáma 1,6 volt, míg a gyermekbénulásé 1,5.

Lehetséges világszerte kiirtani a vírust

Az egyes országok szintjén már Ázsia Csendes-óceáni régiójának több területén is sikerült elérni a Covid-19 eltűnését, illetve fenntartani azt hosszabb ideig, ami arra utal, hogy lehetséges lehet világszerte is kiirtani a fertőzést
 – mondta Nick Wilsont, a wellingtoni Otago Egyetem közegészségügyi tanszékének professzora.

Wilson és kutatótársai legújabb tanulmányukban arra keresték a választ, hogy vajon mekkora a matematikai esélye annak, hogy az emberiség végleg leszámoljon a SARS-CoV-2-vel.  

A tizenhét figyelembe vett változó között voltak olyan tényezők is, mint a biztonságos és hatékony vakcinák elérhetősége, az élethosszig tartó immunitás, a közösségi szintű óvintézkedések betartása, a kormányzati járványkezelési kommunikáció hatékonysága, valamint a lakosság hajlandósága a szabályok betartására. Az így kapott eredmények szerint az új koronavírus eradikációja, azaz kiirtása nemcsak lehetséges, de elméletileg megvalósíthatóbb is, mint a fent említett többi súlyos betegségé volt.

Az oltóanyagok hatékonysága javulni fog a variánsokkal szembenForrás: 123rf.com

Az oltásellenesség nehezíti a helyzetet

A kutatók kitértek arra is, hogy a fekete himlőhöz és a járványos gyermekbénuláshoz hasonlítva a COVID-19 megszüntetése terén nehézséget jelent, hogy egyes országokban túl nagy az oltásellenesség. Wilson professzor ezzel együtt úgy véli, a vírus hamarosan eléri a határait, hogy miként tud a mutációk révén egyre fertőzőbbé válni. A szakember optimista, szerinte ezzel párhuzamosan a vakcinák is fejlődni fognak, az oltóanyagok hatékonysága javulni fog a variánsokkal szemben.

Jelenleg a delta variáns a legfertőzőbb, de egyre több országban okoz gondot a Peruból indult lambda mutáció is, ami megjelent már az Egyesült Államokban. Azt még nem tudni, mennyire védenek ellene a vakcinák. Szakértők eddigi véleménye alapján nem veszélyesebb a delta nevű variánsnál.