A szervátültetettek is élhetnek teljes életet, csak szabályok mentén

Több, mint egy éve, 2020. június 17-én végezték el a tizenegyezredik magyarországi szervátültetést. A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

A transzplantáltak mindennapjai, jobb esetben pont olyanok, mint bármelyik másik emberé, de figyelembe kell venni, hogy akadnak korlátaik.

Magyarországon jelenleg közel 5100 transzplantált élForrás: 123rf.com

11000 szervátültetés között 8976 veseátültetés, 1098 májátültetés, 658 szívátültetés, 181 hasnyálmirigy-átültetés vesével kombináltan vagy szigetsejtesen, és 87 tüdőátültetés történt. A magas esetszámok jól mutatják, hogy Magyarországon is foglalkozni kell a szervátültetettek közösségével. Hogy ez könnyebben és egységesebben valósuljon meg, 1998-ban megalakult a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, melynek fő célja, hogy elsődleges támasza legyen minden hazai szervátültetésen átesett embernek.

Minden szervátültetett élhet megfelelő életet

„Ha minden rendben van, akkor egy szervátültetett embernek is ugyanúgy telnek a mindennapjai, mint más átlagos embernek. Szervátültetésen az esik át, akinek valamelyik létfontosságú szerve – szív, vese, máj, tüdő – elégtelenségben szenvedett, és az átültetéssel egy új élet lehetőségét kapja meg" – mondja Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, aki ő maga is 25 éve veseátültetett.

Berente Judit 2021-ben az év parasportolója lettForrás: trapilap.hu

Judit 2021-ben az év parasportolója lett, a kanadai Szervátültetettek Téli Világjátékán szerzett három aranyérmével (biatlon és két sífutó szám) vívta ki a sportújságírók elismerését. Elmondta, a szervátültetett emberek teljes életének feltétele, hogy megfelelően szedje gyógyszereit, figyeljen a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Aki szervátültetett, annak élete végéig immungyengítő gyógyszereket kell szednie, hiszen a beültettetett szerv ellen a szervezet tiltakozik. Ezeknek a gyógyszereknek persze lehetnek és vannak is mellékhatásaik, de kezelni kell, ahogyan a társbetegségeket is. Azt gondolom, ha betartjuk azokat a szabályokat, ami a helyzetünkkel jár, akkor élhetünk teljes életet – tette hozzá a szövetség elnöke.

Ők már tudják milyen szembe nézni a halállal

Az elmúlt időszak a világjárvány miatt még nehezebb volt. Különösen a tüdőtranszplantáltak számára volt nagy a veszély, de szerencsére a védőoltás lehetőségével sokan éltek.Végeztünk egy felmérést az oltási hajlandóságról, ahol nagyon magas arány született, több mint 90 százaléka a transzplantáltaknak igényt tartott az oltásra. Azt gondolom, hogy akit a halál szele már megérintett, sokkal jobban figyel magára. Mi már tudjuk, hogy milyen szembe nézni a halállal– mondta lapunknak Berente Judit.

Millió lépés az életért

Magyarországon jelenleg közel 5100 transzplantált él, ami azt jelenti, hogy minden 2000. ember érintett. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége tíz hetes versengésre invitálja mindazokat, akiknek fontos a saját egészségük és bátorítanák a transzplantáltak közösségét is. A program alapötletét az Egymilliárd lépés a Holdra nemzetközi kihívás adta, amelyben Magyarország 86 csapata és 384 egyéni résztvevője mintegy 160 millió lépéssel a második helyezést érte el. A hazai programban a gyalogláson kívül több mint 100 mozgásforma lépésszámmá alakítására is mód van.

Világszinten minden tizedik felnőtt érintett valamilyen vesekárosodásbanForrás: 123rf.com

De nem csak a sport, hanem az edukáció is fontos szerepet kap a Millió lépés az életért kihívásban. Mivel világszinten minden tizedik felnőtt érintett valamilyen vesekárosodásban, ezért a mostani versengés kiegészítő témája a vese lesz. Emellett több országon átívelő, virtuális orvostörténeti utazásra, a szervátültetés históriájának megismerésére hívnak a szervezők. Az információkat egy, a rendezvény honlapján letölthető applikáción keresztül kapják kézhez a résztvevők. 

10 héten át minden hét elején lesz egy történet a szervátültetés történelméből. De az applikációban lesznek „Tudtad-e?" kérdések is, ahol többek között olyan érdekességekre hívjuk fel a figyelmet, mint az első magyarországi vesetranszplantáció, amit 1962-ben Szegeden Németh András docens végzett el" – árulta el a szövetség elnöke.

A start augusztus 23-án, a tokiói paralimpia kezdetével egy időben lesz. Regisztrálni, ingyenesen a milliolepes.hu weboldalon lehet.