Tévhit, hogy az orvosmeteorológia csak az időseket érinti

Ha azt halljuk, hogy humánmeteorológia vagy orvosmeteorológia, azonnal összekapcsoljuk a hideg- és melegfronttal. Innen pedig sokan máris a görcsös fájdalommal járó migrénre, az ízületi bántalmakra vagy a rossz közérzetre asszociálnak. Nem véletlenül!

A frontok legyen szó hideg- vagy melegfrontról – léteznek. Nem városi legenda, hanem tudományosan bizonyított tény. A front fogalmát Vilhelm Bjerknes norvég meteorológus hozta létre az 1920-as években. Egy olyan, hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződményről van szó, melyet egyes meteorológiai paraméterek – hőmérséklet, légnyomás, ionizáció – hirtelen változásai jellemeznek.

A frontok hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződményekForrás: 123rf.com

Az orvosmeteorológia hatása a fejünktől a lábujjunkig

Dr. Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója szerint az orvosmeteorológia olyan időjárás-változásokkal foglalkozik, amelyek akár naponta befolyásolhatják a kedélyállapotunkat, a vérnyomásunkat, a munkába járásunkat, de még a hétvégi szabadidős tevékenységünket is.

Nagyon sok híradás szól ma már a frontokról, akár melegfrontról, akár hidegfrontról van szó. Ez egy hirtelen változás, ami rendkívüli módon befolyásolja az arra érzékeny emberek egészségügyi állapotát. Kiválthat migrént, vesegörcsöt, ízületi fájdalmakat, de akár a szülést is beindíthatja a kismamáknál – nyilatkozta lapunknak Páldy Anna.

Szakember is megállapítja a frontérzékenységet

Már arra is vannak lehetőségek, hogy kivizsgáltassa magát az ember, hogy milyen frontra érzékeny. Van, aki inkább a melegfrontra, van, aki a hidegfrontra reagál erősebben, ez senkinél nem egyformán jelentkezik. Dr. Páldy Anna szerint utána lehet olvasni, lehet a frontokról tanulni, de sokkal biztosabb, ha szakember állapítja meg, mire vagyunk érzékenyek, és milyen lehetőségek vannak arra, hogy megpróbáljuk csökkenteni a frontok hatásait.

A változások egy része szembetűnő. Melegfront idején például vezetés közben álmosabbak, szétszórtabbak vagyunk. Hidegfrontban inkább az agresszív, erőszakos vezetésre érezhetünk késztetést. De mindenki tapasztalhatta már a frontok hatását, akinek valamilyen balesete, sérülése volt. A szakirodalom úgy tartja, hogy akár már tinédzserkorban is lehet érzékelni a fronthatásokat– tette hozzá a szakember.

A frontok leggyakoribb tünete a migrénForrás: 123rf.com

Bizonyították, hogy a légkörben ilyenkor egyes ionkoncentrációk megváltoznak, ahogyan a légnyomás is. Ez befolyásolja az ízületekben az anyagcserét, mely előidézi a fájdalmat. Érdemes fájdalomcsillapító gyógyszerrel enyhíteni a sajgó vagy görcsös testrészt.

A frontérzékenység már kamaszkorban kialakulhat

Páldy Anna szerint leggyakoribb a migrén, ami már tizenéves korban, akár a gimnáziumi évek alatt is jelentkezhet. Ám a frontok okozta ízületi fájdalmak is viszonylag korán, a 20-as évek elején kezdődhetnek, így az mindenképp egy tévhit, hogy a hideg-, és melegfrontra csak az idősebb korosztály érzékeny.

A rendszeres orvosmeteorológiai előrejelzéseknek Magyarországon komoly hagyománya van, érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról tájékozódni a napi frontokról.