Oltási akcióval kezdődik az iskola

A diákok oltása Magyarországon május óta zajlik, elsőként a 16–18 év közötti korosztály, majd a 12–15 év közötti korosztály számára lett elérhető. Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lesz lehetőség a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik az interneten nem tudtak időpontot foglalni.

A 12–17 éves korosztályban eddig 203 ezren regisztráltak oltásra és 168 ezren (83%) már fel is vették azt.Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció – írja a koronavirus.gov.hu.

A diákok oltása Pfizer-vakcinával történik

A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig lehetett visszajelezni az iskoláknak, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermekük számára az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az oltási igényeket. A létszámtól függően vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában lesz kijelölve az oltás helyszíne, amelyről a szülőket az oltás pontos időpontjával együtt értesíteni fogják.

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők emailben megkapják. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásra, ugyanabban az iskolában, ahol az első is történt.

Még nem késő a gyerekek számára kérni a koronavírus elleni védőoltástForrás: 123rf.com

Biztonságosabb iskolakezdésben bíznak

A portál szerint a diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

Azok számára pedig, akik ebben a pillanatban találták ki, hogy kérik gyermekük számára az oltást, nem kell megvárni a szeptember 1-jét. A gyerekeket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd automatikusan időpontot lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez még azon pedagógusokra és iskolai dolgozókra is igaz, akik még nem vették fel az oltást.