Rekordszámú gyerek került kórházba a Covid-19 miatt

Rekordot ért el az Egyesült Államokban a Covid-19 fertőzéssel kórházba került gyerekek száma. Augusztus közepén már több mint 1900 gyerek szorul intézményi ellátásra, ez a szám azóta tovább emelkedett.

Az Egyesült Államok déli és középnyugati államaiban az elmúlt hat hétben ugrásszerűen emelkedtek az esetszámok. A legtöbb gyereket a rendkívül fertőző delta variáns betegítette meg. A CNN beszámolója szerint a déli kórházakban már elfogytak az ágyak, de a közép-nyugati részen sem sokkal jobb a helyzet.

A gyerekeket is a delta variáns fertőziForrás: 123rf.com

A 12 év alattiak különösen veszélyeztetettek

Az Egyesül Államokban a gyermekek teszik ki koronavírus miatt kórházi ellátására szorult betegek mintegy 2,4 százalékát. A 12 év alattiak különösen veszélyeztetettek, mivel ők még nem jogosultak az oltásra – írja a WebMD.

Ez nem a tavalyi koronavírus. Ez a helyzet rosszabb, és a gyerekeinket érinti a leginkább– nyilatkozta Sally Goza, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia elnöke.

Fokozott készültség az iskolákban és a gyermekkórházakban

Mivel a gyerekek hamarosan visszatérnek az iskolákba az Nemzetközi Oktatási Szövetség arra is felkészült, hogy a pedagógusok a megbízható oltási lehetőségéről beszélgessenek a gyerekekkel. De ezzel együtt fokozottan készülnek a gyermekkórházak is: több nővért vesznek fel és átdolgozták a kiürítési protokollt, amennyiben még több koronavírusos gyerek érkezik.

A mi felelősségünk, hogy biztonságban tudjuk a gyerekeinket. A biztonság pedig most azt jelenti, hogy mindenkit be kell oltani, aki oltható– mondta Becky Pringle, az oktatási szövetség elnöke.

A delta variáns mindent megváltoztatott az idei nyárbanForrás: 123rf.com

Kate Brown, Oregon állam kormányzója elrendelte az Oregon Nemzeti Gárda 1500 tagjainak bevetését az egészségügyi dolgozók megsegítésére. Tudom, hogy ez nem az a nyár, amelyet sokan elképzeltünk. A kemény és frusztráló valóság az, hogy a delta variáns mindent megváltoztatott. Nagyon fertőző, és most cselekednünk kell – tette hozzá Brown.

Stagnál a globális fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint stagnálnak a globális fertőzések, de korai még örülni. Sok országban csak most kezd terjedni az eredeti vírusnál sokkal fertőzőbb delta variáns.

A WHO múlt héten világszerte több mint 4,5 millió új esetet, valamint 68 ezer halálesetet jelentett, ami kis mértékű növekedés az előző heti 4,4 millió új fertőzéshez és 66 ezer halálhoz képest.  

A szervezet a jelentésben azt írja, a június óta történő folyamatos emelkedés után most úgy tűnik, stagnáló fázisba lépnek a megbetegedések. A legtöbb új esetet múlt héten pont az Egyesült Államokból jelentették: 1 millió ember betegedett meg, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.