Hatalmas lépés a Pfizertől, rákgyógyszert fejlesztő céget vásárolt

2,26 milliárd dollárért vásárolta meg a Trillium Therapeutics gyógyszercéget a Pfizer. A kanadai cég többek között, a vérrák ellen fejlesztett eddig gyógyszereket, a Pfizer pedig ezeket a rákgyógyítási eljárásokat szeretné tovább erősíteni.

A koronavírus elleni mRNS-oltóanyagot a Biontech-kel közösen kifejlesztő multinacionális gyógyszergyár újabb lépést tett, hogy örökre beírja nevét az orvostudomány történelmébe.

Különleges módszer az életben maradásért

A Pfizer már korábban is befektetett a kanadai Trilliumba, most azonban teljes egészében megvásárolta a céget – számolt be a hírről a Reuters.

A Pfizer a rákgyógyítási eljárásokat szeretné tovább erősíteniForrás: 123rf.com

Az amerikai székhelyű vállalat abban bízik, hogy hasznot húzhat a Trillium vérrák terápiájából, amely egy különleges módszeren alapul. A rákos sejt az egészséges sejtekhez hasonlóan egy „Ne egyél meg!" jelzést küld az immunrendszer falósejtjeinek, emiatt korlátlanul képes szaporodni. A terápiával éppen ez a tulajdonság az, ami kiiktatható.

A rák hatalmas veszélyt jelent társadalmunkra

A rák a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok az európai uniós tagállamokban. Évente 2,6 millió embert diagnosztizálnak rákkal, és további 1,2 millióan halnak bele valamilyen rákos megbetegedésbe. A WHO adatai szerint tavaly világszerte egymillió embert diagnosztizáltak a vérrák valamilyen formájával, ez az összes rákos megbetegedés 6 százalékát teszi ki.

A világ összes daganatos megbetegedésének egynegyede uniós lakost érint, noha az EU lakossága nem éri el bolygónk össznépességének egytizedét. Egyértelmű, hogy a rák hatalmas veszélyt jelent társadalmunkra.

Évente 2,6 millió embert diagnosztizálnak rákkalForrás: 123rf.com

Bizonyított ugyanakkor azt is, hogy a rákos megbetegedések 40 százaléka megelőzhető lenne, ha mozgósítanánk a már felhalmozott tudásanyagunkat. Jelenleg azonban az egészségügyi költségvetések csupán 3 százalékát fordítják egészségfejlesztésre és betegségmegelőzésre. Az Egészségügyi Világszervezet szerint, ha nem teszünk semmit az elkeserítő statisztikai adatok csökkentéséért, akkor 2030-ra már 13 millió daganatos megbetegedés okozta halálesetet kell feljegyezni.