Jó hír a tűtől félőknek: lesz orrspray-vakcina

Jelentős lépést tett előre az a kutatás, amely az orron keresztül beadható Covid-19 vakcina létrehozásán dolgozik. A tudósok azt remélik, hogy ezek a kutatási eredmények megnyitják az utat a globális egészségügyi és oltási egyenlőtlenségek kezelésére.

A Lancasteri Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina különlegessége, hogy nem injekciós formában, hanem orron keresztül lehet a szervezetbe juttatni. A hörcsögökön tesztelt hatóanyag – két vakcinaadaggal immunizálták az állatokat – teljes védelmet mutat a tüdőfertőzés, a gyulladás és a kóros elváltozások ellen a SARS-CoV-2 vírus esetében – írja az iScience folyóirat.

Képünk illusztráció, de jó úton halad a COVID-19 elleni immunizálásban az orrspray-vakcinaForrás: 123rf.com

Jelenleg még nincs regisztrált intranazális vakcina

A dr. Muhammad Munir virológus által vezetett kutatói csapat arra a következtetésre jutott, hogy ezzel a módszerrel nem csak a klinikai megbetegedést minimalizálják, de a vírus terjedését is visszaszoríthatják. Jelenleg nincs regisztrált intranazális vakcina a Covid-19 ellen, de most jó esély nyílik ennek elérésére.

A vakcina a Newcastle-kór vírusának (NDV) nevezett közönséges baromfipestisen alapul, amely képes ugyan replikálódni az emberi szervezetben, de teljesen ártalmatlan. A tudósok úgy fejlesztették ki az NDV-t, hogy előállítsa a Covid-19-t okozó SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéit, és ezzel becsapja a szervezetet a SARS-CoV-2 elleni immunválasz kialakítására.

Dr. Lucy Jackson-Jones, a Lancaster Egyetem oktatója elmondta: „Izgatottak vagyunk ennek az orrspay oltóanyagnak a skálázhatósága miatt, amely remélhetőleg hozzájárul az oltóanyag-egyenlőtlenség csökkentéséhez, és lehetővé teszi az oltásokhoz való egyenlő hozzáférést, világszerte."

Sokan félnek a tűtől, és a világ számos pontjára könnyebb lenne eljuttatni az orrspray-t, mint az oltástForrás: 123rf.com

Jobb megoldás a gyerekeknek és azoknak, akik félnek a tűtől

A közlemény szerint az orrspray-ként beadható vakcinának több előnye is van: kedvezőbb a gyerekek számára, valamint azoknak, akik rettegnek a tűtől vagy esetleg valamilyen egészségügyi probléma miatt nem kaphatnak injekciót. Emellett hasznos az is, hogy helyi immunitást eredményez az orrjáratokban. Ez az oltás olcsó alternatívát is jelenthet a fejlődő világ számára, mivel könnyedén növelhető a meglévő globális infrastruktúra segítségével, amelyet jelenleg használnak az influenza vírus elleni vakcinákhoz, és ez biztosítja a világ leggazdaságosabb vakcinaellátását. A cél továbbra is az, hogy mindenki hozzájusson a lehető leggyorsabban ahhoz az oltóanyaghoz, ami véd a koronavírus-járvány ellen.