Ezért veszélyesebb a delta variáns az eredeti koronavírusnál

A COVID-19 pandémia kitörése óta számos új változata jelent meg az eredeti SARS-CoV-2 vírusnak, melyek közül több variáns is sokkal veszélyesebb az eredeti vagy alfa mutációnál, akár a hatékonyabb terjedés, nagyobb fertőzőképesség, akár a súlyosabb lefolyású betegség kialakulása miatt. A jelenleg legnagyobb aggodalomra okot adó vírusváltozat az először Indiában azonosított delta variáns, mely már a világ legtöbb országában, így hazánkban is megjelent, és ez okozza az újabb fertőzéses esetek legnagyobb hányadát.

A delta variánsról már eddig is kiderült, hogy nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, így gyorsabb terjedésre képes, mint az „eredeti", alfa variáns, mely ismereteinket most egy a The Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban nemrég megjelent tanulmány eredményei is alátámasztják.

Az angliai vizsgálat során 43,338 pozitív koronavírus PCR-teszttel rendelkező beteg adatait dolgozták fel, beleértve a kórházi felvételük és kezelésük adatait, az oltottságot, valamint a szociális és demográfiai adatokat is. Az érintettek bevonása a március és május közötti időszakban történt. Ez idő alatt a páciensek 80 százalékában az alfa, míg 20 százalékában a delta variánst azonosították – ám a május 17-i hétre már a pozitív PCR-ok közel 2/3-át tette ki a delta variáns. Ebből azt lehet megfigyelni, hogy a deltát Angliában az idő múlásával elkezdte kiszorítani az alfát, és a COVID-19 fertőzések 98 százalékát már ez okozza az országban.

A delta variáns az idő múlásával Angliában elkezdte kiszorítani az alfa variánstForrás: 123rf.com

A vizsgált fertőzött emberek 74 százaléka volt oltatlan, 24 százaléka csak egy oltásban részesült, és mindössze kb. 2 százaléka volt olyan beteg, aki mindkét oltást megkapta. Éppen ezért a kutatás során az oltottakról nem lehetett érdemi következtetéseket levonni a betegség súlyosságának alakulásáról. Tehát a levont következtetések a részlegesen oltottakra és oltatlanokra vonatkoznak.

Az eredmények alapján a kutatók azt találták, hogy delta fertőzésben kétszeresére nő a kórházi kezelést igénylő betegség kialakulásának esélye az alfa variánssal összehasonlítva, míg annak az esélye, hogy a pozitív PCR-tesztet követő 14 napon belül kórházi kezelés válik szükségessé, másfélszerese a delta variáns okozta fertőzésben.

Fontos megfigyelés továbbá, hogy

a megbetegedettek 98 százaléka nem, vagy csak részlegesen volt beoltva COVID-19 elleni védőoltással, mely hangsúlyozza az oltások fontosságát,  a súlyos tünetekkel járó COVID-19 fertőzés kialakulásának megelőzésében.

A vizsgálat alapján tehát elmondható, hogy a delta variáns az eredeti koronavírusnál veszélyesebb, mivel nagyobb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő, tehát súlyosabb betegséget. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy az oltás megvéd a súlyos betegség és a COVID-19 fertőzés szövődményeinek kialakulásától a delta variáns esetén is, ezért nagyon fontos, hogy aki még nem tette, éljen a COVID-19 elleni védőoltás lehetőségével.