Még most sem késő regisztrálni a koronavírus elleni oltásra

A világon 220 643 330 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma, a szeptember 6-ai adatok szerint 4 567 114. Az Európai Bizottság adatai alapján az Európai Unió felnőtt lakosságának egyharmada még nincs beoltva.

Egyelőre nincs sürgető szükség a harmadik oltás beadására, fontosabb, hogy azok kapják meg előbb a vakcinákat, akik még nincsenek beoltva – írta legfrissebb közleményében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Még most sem késő regisztrálni a koronavírus elleni oltásraForrás: 123rf.com

A szervezet szerint a harmadik védőoltást, elsősorban azon személyek számára kell sürgetni, akik legyengült immunrendszerrel vagy immunbetegséggel élnek. Megfontolandó az is, hogy elővigyázatossági intézkedésként további adagot adjanak az idősebb embereknek, különösen azoknak, akik zárt környezetben élnek.

Elegendő oltóanyag áll rendelkezésre

Az Európai Bizottság nemrég közölte, hogy az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka teljes mértékben be van oltva. A nemzeti oltottsági arányok eltérőek, Bulgária és Románia például rendkívül lassan halad oltási programjával. Stefan De Keersmaecker, a bizottság szóvivője elmondta, hogy az unióban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre abban az esetben, ha a tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy ismét széles körben szükség lehet a védőoltásokra – adta hírül az MTI.

A beoltatlanoknak még mindig nem késő regisztrálni

A koronavírus súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, annak sem késő: a regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van.

185 ezer diák élt nyáron az oltás lehetőségével

Az iskola megkezdésével nagyobb figyelem irányul a gyerekekre is. A diákok közül 185 ezren éltek nyáron a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további csaknem 50 ezer fiatal akar részt venni. A pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával – írta a koronavirus.gov.hu. A portál szerint az egész világból aggasztó hírek érkeznek a delta variánsról. Ezek azt mutatják, hogy még nem ért véget a járvány, sőt Magyarországon is emelkedik a fertőzöttek száma.

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2021. augusztus 1-jétőlForrás: MTI

Bár már a felnőttek 66 százalékát beoltották, fontos, hogy még többen megkapják a vakcinát, ezzel is elősegítve, hogy gyengébb legyen a negyedik hullám.