A korábbi koronavírus-fertőzés nem nyújt elég védelmet

Új kutatások azt mutatják, hogy a korábbi Covid-19 fertőzés önmagában nem garantálja a koronavírus elleni antitestek magas szintjét, ahogyan az sem elég, ha a kétdózisú oltások közül csak az első adagot veszi fel valaki.

Korábban azt gondolták a kutatók, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett személyeknek elegendő egy oltás, de most kiderült, ebben az esetben elmarad az erős immunválasz. A chicagói egyetem kutatói 27 oltott felnőttet vizsgáltak, aki közül néhányan már átestek a fertőzésen.

A korábbi Covid-19 fertőzés önmagában nem garantálja a koronavírus elleni antitestek magas szintjétForrás: 123rf.com

Pfizerrel vagy Modernával oltottakat vizsgáltak

Az emberektől ez első és második adag vakcina beadatása után 2-3 héttel, valamint 2 hónappal a záródózis felvétele után is vettek vérmintát. Mindenki Pfizer vagy Moderna oltóanyagot kapott – írta a MedicalXpress.

Amikor a második oltás után körülbelül három héttel gyűjtött vérmintákat teszteltünk, az átlagos védettségi szint 98 százalék volt, ami nagyon magas szintű semlegesítő antitestekre utal– mondta Thomas McDade, az egyetem egyik professzora.

A mutánsok elleni védelem alacsonyabb

Ám rossz hír, hogy a feltörekvő variánsok elleni antitestszintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak, 67 százalék és 92 százalék között. Vagyis ez azt jelenti, hogy a mutánsok elleni védelem jóval alacsonyabb.

Az első és a második adag oltás is szükségesForrás: 123rf.com

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint a második vakcinázási dózis után két hónappal begyűjtött vérmintákat vizsgálva azt látták, hogy az antitestválaszok körülbelül 20 százalékkal csökkentek, még azoknál is, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Sok ember és számos orvos feltételezi azt, hogy a SARS-CoV-2-vel való minden korábbi „találkozás" immunitást biztosít az újrafertőzés ellen. E logika alapján néhányan tényleg úgy gondolják, hogy ha már átestek a fertőzésen, akkor nem kell oltani. Vagy ha oltva van, azt hiszik, hogy csak az első adagra van szükségük a kétadagos vakcinákból, ez tévedés – idézte a közlemény McDade professzort.

A vizsgálatot a delta variáns megjelenése előtt végezték, de McDade szerint az eredmények továbbra is érvényesek.